Nieuws4 jul '12 06:12

Higgs-deeltje of toch geen Higgs-deeltje?

Auteur: Pieter van den Akker

De wetenschappelijke wereld houdt zijn adem in. Nog een paar uur en dan maakt instituut CERN bekend of ze het Higgs-deeltje hebben gevonden.

De vondst, dan wel de afwezigheid, zou een van de grootste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen decennia zijn. BNR-verslaggever Laurens Boven: "Het verhaal over het Higgs-deeltje begint met een bergwandeling in 1964. De Britse natuurkundige Peter Higgs beleefde toen in de Schotse Hooglanden zijn eureka-moment. Hij bedacht een verklaring voor de vraag waarom wij allemaal massa, zeg maar gewicht, hebben. Dat zou komen door een klein, elementair deeltje, dat later vernoemd werd naar zijn bedenker."

Maar de vraag of dat deeltje écht bestaat, houdt de wetenschap al decennia bezig, aldus de BNR-verslaggever. "Niemand heeft het ooit gezien, niemand heeft ooit ook maar kunnen bewijzen dat het echt bestaat. Maar daarin komt vandaag hopelijk verandering. Dankzij de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland, waar twee jaar onderzoek is gedaan."

Botsingen
Een van de onderzoekers van CERN is Stan Bentvelsen, hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Door in Zwitserland deeltjes op elkaar af te vuren, probeerden ze het Higgs-deeltje te vinden. "Als de machine draait worden er miljoenen botsingen per seconde gemaakt", legt Bentvelsen op BNR uit. "Dat betekent dat we echt miljarden botsingen hebben geregistreerd. Maar misschien maar in een enkele daarvan, of een paar, zit een Higgs-deeltje verstopt."

BNR's Laurens Boven: "Het idee is dat gewicht niet aan ons vastzit. We krijgen massa doordat we door een soort onzichtbaar krachtenveld lopen." Bentvelsen daarover: "Daardoor worden we als het ware een beetje tegengehouden, waardoor het lijkt dat we massa hebben. Dan hebben we eigenlijk toch een beschrijving van massa gemaakt."

De verdikkingen in dat krachtveld noemen de wetenschappers het Higgs-deeltje. Ingewikkelde materie, zegt Boven, "maar het vinden van het deeltje zal ons ontzettend veel leren over onszelf en over het universum."

Ontdekt, of toch niet?
De CERN-onderzoekers presenteren woensdagochtend de resultaten van hun zoektocht. Waarschijnlijk melden ze dat het deeltje ontdekt is. Als dat gebeurt, betekent dat de vervolmaking van de huidige theorie van elementaire deeltjes. Een andere mogelijkheid is dat de onderzoekers melden dat het deeltje niet bestaat. Als dat zo is, wil dat zeggen dat de hoeksteen van het begrip van deeltjesfysica omvergegooid wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen