Nieuws15 mei '13 16:29

Advocaat eist schorsing proces dönermoorden

Auteur: BNR Webredactie

De rechtbank in München moet het proces inzake de dönermoorden zeker drie weken schorsen. De verdediging heeft namelijk onvoldoende tijd gehad om documenten van de enquêtecommissie van de Bondsdag te bestuderen.

De advocaten zijn daarom niet adequaat voorbereid op getuigenverhoren.

Dit heeft de verdediging van hoofdverdachte Beate Zschäpe woensdag gevraagd. Volgens de advocaten zijn ze niet adequaat voorbereid op getuigenverhoren.

Vooringenomenheid
Het gaat om het zoveelste procedurele probleem in de rechtszaak om tien moorden die racistisch gemotiveerd zouden zijn. De geruchtmakende rechtszaak begon op 6 mei, maar werd direct verdaagd omdat de advocaten de rechters vooringenomenheid.

Dönermoorden
De dönermoorden bleven lang onopgemerkt. De eerste moord was al op 9 september 2000 in Neurenberg. Daar werd een bloemenhandelaar van Turkse afkomst doodgeschoten. Op 25 april 2007 vielen de laatste schoten. In Heilbronn, in de deelstaat Baden-Württemberg, werd een 22-jarige politieagente gedood. Haar collega raakte zwaargewond.

Bankoverval
De politie kon de zaken pas oplossen, nadat de twee NSU-aanhangers die als de daders van alle moorden worden beschouwd, op 4 november 2011 na een bankoverval zelfmoord hadden gepleegd. Zij vormden een trio met Zschäpe (38).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen