Nieuws6 aug '13 10:56Aangepast op 6 aug '13 13:58

'Amerikanen snel weg uit Jemen'

Auteur: Marjan van den Berg

De Amerikaanse en Britse ministeries van Buitenlandse Zaken roepen eigen burgers op om Jemen direct te verlaten; Nederland doet dit vooralsnog niet.

De BBC maakt melding van zware veiligheidsmaatregelen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Het presidentieel paleis, belangrijke gebouwen en Westerse ambassades zouden worden beschermd door honderden pantservoertuigen.

Een veiligheidsbron heeft tegen de BBC-correspondent gezegd dat veiligheidsdiensten erachter zijn gekomen dat tientallen al-Qaeda-leden de afgelopen dagen in Sanaa zijn aangekomen om daar aanslagen te beramen, vooral gericht tegen Westerse ambassademedewerkers.

De Verenigde Staten en andere westerse landen, zo ook Nederland, hebben zondag hun ambassades in onder meer Jemen gesloten na een terreurdreiging. Volgens Amerikaanse media volgde deze maatregel op het onderscheppen van communicatie tussen twee belangrijke al-Qaeda-figuren.

Nederlanders
De circa 40 Nederlanders in Jemen worden vooralsnog niet uit het land teruggeroepen, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Volgens Marco Zannoni, directeur van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagment, is Nederland er waarschijnlijk nog niet uit of het net zo drastisch moet optreden als de Amerikanen. "Is het proportioneel om die mensen weer terug te halen, lopen Nederlanders ook echt gevaar, of is het aannemelijk dat het echt specifiek op de Amerikanen of de Britten gericht is?"

Zannoni begrijpt de Amerikaanse en Britse maatregelen heel goed. "Ze zullen veel specifieker intelligence hebben dan nu nog naar buiten is gebracht. Als het echt gaat om Amerikaanse doelen en als mensen getraind zijn om te herkennen of iemand Amerikaan is of niet, en het doel is: zoveel mogelijk Amerikaanse doden, dan kun je niet anders dan dit soort maatregelen nemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen