Nieuws17 mei '13 14:41

VVD Limburg raadt Van Rey af lijstduwer te worden

Auteur: BNR Webredactie

n de VVD is ophef ontstaan over de kandidatuur van de in opspraak geraakte ex-wethouder Jos van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

De afdeling Roermond van de partij heeft Van Rey voorgedragen als lijstduwer bij deze verkiezingen. Het hoofdbestuur van de VVD vindt dat onwenselijk, omdat er tegen Van Rey een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Rust en stilte
Ook Peter de Koning, partijvoorzitter van de VVD in Limburg, vindt het strafrechtelijk onderzoek een struikelblok, maar vooral omdat Van Rey volgens hem nu rust nodig heeft. “Het gaat om verschillende belangen. In eerste instantie is er het belang van de heer Van Rey. Er is voor hem al een half jaar lang dreiging van een strafrechtelijke zaak. Waar het over gaat weten we nog niet eens en of die zaak er komt weten we ook niet. En dat ik het niet weet is niet erg, maar dat de Heer Van Rey het niet weet dat is voor hem uitermate vervelend. Ik denk dat hij belang heeft bij rust en stilte en dat we even moeten afwachten wat het Openbaar Ministerie gaat doen.”

Kandidatenlijsten
Het opstellen van kandidatenlijsten bij gemeenteraadsverkiezingen is echter een zaak van plaatselijke afdelingen, stelt het bestuur. Er zijn statutair ook geen mogelijkheden voor het bestuur om in te grijpen. Het hoofdbestuur kan alleen in het uiterste geval een afdeling uit de partij zetten. Een dergelijke rigoureuze stap wordt op dit moment niet overwogen.

Een woordvoerster van het hoofdbestuur laat weten dat er afgelopen woensdag een gesprek is geweest tussen partijvoorzitter Benk Korthals en Van Rey. Over de inhoud daarvan wil ze niets kwijt.

Partijcongres
De kwestie-Van Rey komt eind volgende week zeer waarschijnlijk aan de orde tijdens een partijcongres van de VVD in Maarssen. Een aantal afdelingen zal aandringen op actie van het bestuur.

Op het congres wordt ook een notitie van het hoofdbestuur besproken om het integriteitsbewustzijn bij VVD-bestuurders te verbeteren. Dat stuk staat echter los van de zaak-Van Rey. Het was vorig jaar al aangekondigd.

Wethouder
Van Rey was jarenlang wethouder in Roermond en senator. In het verleden zat hij ook in de Tweede Kamer. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie.

De leden van de VVD-afdeling Roermond moeten zich nog uitspreken over de kandidatuur van Van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen. Voorzitter Victor Cillekens van VVD Roermond wil niet reageren op de houding van het hoofdbestuur. “Zolang we niks van het hoofdbestuur vernomen hebben, reageer ik niet'', zei hij.

Roomser dan de paus
De meeste VVD-bewindslieden waren vrijdag zeer terughoudend over de commotie rond Van Rey. Premier Mark Rutte (tevens VVD-leider) noemde dit een zaak van de partij, waarover hij zich in zijn wekelijkse persconferentie als minister-president niet wilde uitlaten.

Ook minister Melanie Schultz (Infrastructuur) sprak van een lokale aangelegenheid, maar wees er wel op dat politici een voorbeeldfunctie hebben. Zij moeten volgens haar 'roomser zijn dan de paus' als het integriteit gaat.

Gerelateerde artikelen