Nieuws21 dec '12 16:25Aangepast op 21 dec '12 17:07

Salarissen top NS fors omlaag

Auteur: Pieter van den Akker

De salarissen en de bonussen bij de Nederlandse Spoorwegen worden aan banden gelegd. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, in de laatste ministerraad van dit jaar.

Als de NS bijvoorbeeld tijdens de winter slecht presteert, worden er geen bonussen meer uitgekeerd. Daarnaast gaat het vaste loon van de NS-top met 35 procent omlaag en worden de bonussen meer dan gehalveerd.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Hij stelde dat het bonussysteem bij de NS op de helling gaat en sprak van een forse maatregel. "Nu krijgt de top een bonus van maximaal 50 procent van het vaste salaris, dat wordt verlaagd naar maximaal 20 procent'', zei Dijsselbloem, die over de salarissen bij de NS gaat omdat zijn ministerie de enige aandeelhouder is.

Met de nieuwe regels wil Dijsselbloem dat de NS de reiziger voorop laat staan en niet de financiële prestaties. De criteria voor de salarissen worden voortaan vooral gebaseerd op zaken als het oordeel van de reizigers en de punctualiteit van treinen. Voor de bonussen moeten de bestuurders voortaan 90 procent van de doelstellingen halen. Bij grote verstoringen op het spoor, zoals bijvoorbeeld vorige winter gebeurde, is dat percentage niet haalbaar en wordt er dus ook geen bonus uitgekeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen