Nieuws5 okt '12 13:44Aangepast op 5 okt '12 21:12

Jolande Sap stapt op bij GroenLinks

Auteur: Anne-Greet Haars

De GroenLinks-fractie kiest maandag een nieuwe voorzitter nu Jolande Sap is opgestapt. Dat blijkt uit een verklaring van de overgebleven fractieleden.

De fractie zegt met groot respect afscheid te nemen van Sap. "Jolande Sap is als Kamerlid en fractievoorzitter van groot belang geweest voor GroenLinks. Onder haar leiding boekte onze partij belangrijke resultaten voor een groener en socialer Nederland.''

Opgestapt
GroenLinks-leider Jolande Sap stapte vrijdagmiddag op, nadat de partijtop het vertrouwen in haar had opgezegd. Rond half twee vrijdagmiddag publiceerde NRC Handelsblad een artikel waarin zij schreven dat verschillende bestuursleden geen vertrouwen meer hadden in het leiderschap van Sap.

Sap schrijft: "Nu de partijtop het vertrouwen in mij opzegt, hetgeen ik zeer betreur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn functie als politiek leider, fractievoorzitter en kamerlid van GroenLinks neer te leggen".

Ze geeft aan afscheid te nemen met pijn in het hart.  Sap leidde de Tweede Kamerfractie van GroenLinks sinds december 2010, toen ze Femke Halsema opvolgde.

Verkiezingen
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september verloor GroenLinks zes van haar tien zetels. Toch bleef Sap aan, omdat ze naar eigen zeggen veel steun kreeg van leden. Bovendien, zo betoogde ze, was ze met grote steun in juni nog gekozen als lijsttrekker.

Sap had in ieder geval de resultaten van het onderzoek van een partijcommissie willen afwachten, die de oorzaken van de verkiezingsnederlaag onderzoekt. "Tot de dag van vandaag is mij onduidelijk welke oplossing een overhaast vertrekt biedt'', benadrukt Sap.

Het partijbestuur onder leiding van voorzitter Heleen Weening heeft Sap echter te kennen gegeven niet verder te willen.

Onderzoek
De partijtop kondigde halverwege september aan dat een commissie onder leiding van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es de gevoelige verkiezingsnederlaag zou gaan onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek moeten nog voor het volgende partijcongres bekend zijn.

De volledige afscheidsbrief van Sap:

"Beste leden en kiezers van GroenLinks,
De afgelopen weken ben ik me zeer bewust geweest van de commotie die bij sommigen ontstond nadat het partijbestuur op 13 september het bericht uitbracht dat de ‘partijtop verheugd’ was dat ik bleef.
In de weken hierna heb ik echter zoveel steun van leden ontvangen, dat ik onvoldoende aanleiding zag om alsnog de eer aan mijzelf te houden.
Mijn belangrijkste redenen om aan te blijven na de dramatische verkiezingsuitslag waren de volgende:
- voorafgaand aan de verkiezingen, toen de peilingen al heel slecht waren, heb ik een mandaat van bijna 85% van de leden gekregen;
- hoewel ik als politieke leider de eerste verantwoordelijkheid draag, is en was ook duidelijk dat meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan de slechte uitslag;
- in reactie op deze uitslag is de Commissie Van Es aangesteld. Deze Commissie moet uitsluitsel geven over de oorzaken van het verlies en vervolgens is het congres het orgaan dat daaraan consequenties moet verbinden;
- tot de dag van vandaag is mij onduidelijk welke oplossing een overhaast vertrek biedt (voordat het Commissie- onderzoek is afgerond).
Nu de partijtop het vertrouwen in mij opzegt, hetgeen ik zeer betreur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn functie als politiek leider, fractievoorzitter en kamerlid van GroenLinks neer te leggen. Ik doe dit met pijn in het hart.
Ik dank de leden en kiezers van GroenLinks voor het in mij gestelde vertrouwen en wens hen alle sterkte in deze moeilijke periode in het bestaan van GroenLinks.
Hartelijke groet,
Jolande Sap"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen