Nieuws11 mei '13 10:38Aangepast op 11 mei '13 13:00

Bussemaker: vrouwen teren te vaak op de zak van hun man

Auteur: Fleur de Bruijn

Vrouwen zouden zichzelf moeten kunnen bedruipen. Dat zegt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in een nota over emancipatie die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens haar is bijna de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. "Onwenselijk", zegt Bussemaker zaterdag in Trouw. "Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van de man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen." In sommige gevallen leidt dat zelfs tot regelrechte armoede.

Onderhoud
Bussemaker wil het onderwerp vrouwenemancipatie weer op de kaart zetten. Want 'emancipatie heeft voortdurend onderhoud nodig'. "Als het geen onderwerp van gesprek meer is, dan verdwijnen idealen".

De minister wil vrouwen erop wijzen dat de overheid veel in ze investeert in het middelbaar en hoger onderwijs. Als vrouwen die kennis vervolgens niet gebruiken in een baan, dan zouden ze zich daar 'schuldig' over moeten voelen, betoogt Bussemaker. Het is volgens haar wezenlijk dat vrouwen erover nadenken hoe ze, als het moet, in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Kritiek en bijval
Het pleidooi van Bussemaker kan rekenen op kritiek maar ook op bijval - haar naam was zaterdag urenlang trending topic op Twitter. Kritisch is onder anderen SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij vindt dat Bussemaker zich schuldig maakt aan 'ouderwetse politiek', waarbij de vrouw van alles en nog wat 'moet'. Oud-ChristenUnie-voorman André Rouvoet vindt dat Bussemaker doorschiet en vrouwen een nieuw schuldgevoel aanpraat.

Bijval krijgt Bussemaker van onder anderen oud-GroenLinksleider Femke Halsema. Zij vindt dat Bussemaker groot gelijk heeft dat ze dit punt aan de kaak stelt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen