Nieuws21 mei '13 20:08Aangepast op 21 mei '13 22:53

'Curator onmisbaar in haperend jeugdzorgstelsel'

Auteur: Thijs Baas

Het Nederlandse jeugdzorgstelsel zit niet goed in elkaar. Gezinsvoogden hebben geen specifieke opleiding gehad, er is geen tuchtrecht en vaak is er geen vervanger voor een gezinsvoogd die niet elke dag werkt.

Dat zegt Anne-Marie Klostermann, jeugdrechtadvocaat én bijzonder curator, tegen BNR. Ze herkent de tekortkomingen uit de praktijk: "ik denk dat het een groot probleem is dat jeugdzorg gezinsvoogden heeft die niet dagelijks werken. Die vervangen elkaar vaak. Meestal zie ik dat het wel heel goed gaat, maar er zijn ook heel veel gevallen waarin het volstrekt fout loopt. Het gebeurt regelmatig dat één kind met verschillende gezinsvoogden te maken krijgt. Als er dan op een andere dag iets gebeurt, dan is er in het beste geval een vervanger. En anders moet men wachten tot een gezinsvoogd weer werkt."

En dáár kan een bijzonder curator juist het verschil maken. Klostermann komt met een voorbeeld uit de praktijk. "Op een gegeven moment was er een kind met een vader waarmee het totaal geen contact wilde hebben en een moeder die op dat moment vond dat het kind een bepaalde opleiding niet mocht volgen en die daarom geen overeenkomst wilde tekenen van de school. Toen heeft het kind via de kinderrechtswinkel gevraagd of ik haar wilde helpen. Toen een gesprek met de moeder niet lukte heb ik dat voor haar kunnen doen."

Internationaal verdrag
Het internationaal verdrag van de rechten van het kind biedt volgens Klostermann een prima kapstok om het instellen van een curator aan op te hangen. En de daarvoor benodigde wetsartikelen zijn gewoon aanwezig. "Ik vind het heel belachelijk dat bij uithuisplaatsingszaken niet automatisch een bijzonder curator wordt benoemd. Kinderen worden daar eigenlijk nauwelijks gehoord, zeker niet onder de twaalf jaar."

"En áls ze al gehoord worden, is dat een kort gesprekje met een vreemde rechter die ze niet vertrouwen. Het is veel beter als ze iemand hebben die niets te maken heeft met het conflict tussen hun ouders, maar die er echt voor ze is."

Belangen van het kind
Ook als het aan voorzitter Rob van Coolwijk van de Vereniging van Familierechtadvocaten en Mediators ligt, moet de overheid vaker en sneller opkomen voor de belangen van het kind bij een echtscheiding. Hij hoopt dat de 'helaas hele vervelende ontwikkeling die zich heeft voorgedaan' met de kinderen Ruben en Julian ervoor zorgt dat er van overheidswege sneller wordt ingegrepen.

Gerelateerde artikelen