Nieuws17 okt '12 17:10Aangepast op 17 okt '12 17:35

'Belastingbaby' Paars II is groot geworden

Auteur: Pieter van den Akker

Er staan grote fiscale veranderingen op stapel. Zo gaat de inkomstenbelasting mogelijk omlaag en verdwijnen er misschien aftrekposten. Een goed idee, zeggen deskundigen op BNR. Maar kennen we de plannen niet ergens van?

De plannen van de Commissie-Van Dijkhuizen vallen in goede aarde bij hoogleraar Economie Ivo Arnold (Universiteit Nyenrode) en fiscaal econoom Willem Vermeend.

Economieredacteur Rob Jansen legt allereerst uit waar de plannen van de commissie op neerkomen. Wat we kunnen verwachten als de plannen doorgang vinden? Jansen: "Het op het oog aantrekkelijkste is dat het aantal belastingschijven wordt verminderd en de belasting wordt verlaagd. Er komen twee schijven: tot 62 duizend euro betaal je 37 procent inkomstenbelasting en daarboven geldt een tarief van 49 procent."

Dat klinkt mooi, vindt Jansen, die eraan toevoegt dat er wel wat tegenover staat. "Er wordt geschrapt in aftrekposten. Zo wordt het pensioensparen minder aantrekkelijk, er komt een btw-verhoging en ook minder belastingaftrek voor bestaande én nieuwe hypotheken."

Aow'er in 'normaal' tarief
Een heet hangijzer, zo omschrijft Jansen deze 'keerzijde' van de wensen van de Commissie-Van Dijkhuizen. Hij geeft nog een voorbeeld: "Aow'ers met een aanvullend pensioen gaan ook meer belasting betalen en komen al vrij snel in het tarief van 'normale' belastingplichtigen."

Willem Vermeend brengt in herinnering dat de plannen nog uit de tijd van Paars II stammen. "Het is eigenlijk een voortzetting van het plan van 2001, dat onder leiding van VVD en de PvdA ingevoerd is. Kenmerk was beperking van aftrekposten, maar ook het verschuiven van de belastingdruk naar de btw toe, lagere belasting op arbeid. Dat is op zichzelf goed voor de economie."

De fiscaal econoom gaat verder: "Tegelijkertijd hebben we een aantal aftrekposten beperkt, de tarieven verlaagd. Eigenlijk is het beeld dat je nu ook ziet bij deze commissie dus niet verrassend. De voorzitter maakte toen ook deel uit van ons team dat werkte aan de belastingherziening."

Baby groot geworden
Kortom, vatte BNR's Petra Grijzen het samen: de baby van Paars II is groot geworden. Vermeend lachend: "Nou ja, overal in Europa zie je een verschuiving van de belastingdruk van arbeid naar btw. De btw geldt fiscaaltechnisch en economisch als de minst slechte belasting. Belasting op arbeid en op winst zijn over het algemeen slecht en pakken slecht uit voor de economie. In heel veel landen zie je deze trend, dus eigenlijk gaan we met de trend mee."

Vermeend: "Ik vind het gewoon een goed plan. Leg het maar neer op de formatietafel. Het lost een aantal dingen op."

Ook hoogleraar Economie Ivo Arnold ziet de plannen wel zitten. Net als Vermeend komen de ideeën ook hem bekend voor. "Een hervorming van de hypotheekrenteaftrek, waarbij je de bestaande gevallen ook meeneemt versus een verlaging van de inkomstenbelasting zag je al in eerdere plannen van andere economen."

Btw-verhoging naar 23 procent?
De verhoging van de btw van 19 naar 21 procent is per 1 oktober al ingegaan. Nu ligt het voorstel op tafel om het percentage naar 23 procent op te schroeven. Of dat verstandig is? Arnold denkt van wel: "Een nadeel van de recente verhoging was natuurlijk dat het heel erg procyclisch was: in een recessie de btw verhogen, terwijl er weinig aan lastenverlichtingen tegenover staat." Hij legt uit: "En in dit plan proberen ze het toch belastingneutraal te doen en staan er belastingverlagingen tegenover."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen