Nieuws18 mei '13 08:13Aangepast op 18 mei '13 11:51

'Ruben en Julian zouden onder toezicht komen'

Auteur: BNR Webredactie

De vermiste broers Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zouden onder toezicht komen van Bureau Jeugdzorg. Dat blijkt uit een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming, waar NRC Handelsblad uit citeert. Intussen breidt de zoektocht naar de jongens zich uit naar België.

Uit het rapport van de Raad blijkt ook dat de vader zou worden gehoord als verdachte van kindermishandeling.

Op de dag dat er een afspraak gepland stond met de ouders om de ondertoezichtstelling te bespreken, werd het lichaam van de vader gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. De 38-jarige man uit Vleuten pleegde zelfmoord. De twee jongens, die een dag eerder bij hem waren, zijn sindsdien spoorloos.

De Raad voor de Kinderbescherming is zeer kritisch over de hulp die de twee broertjes tot april is geboden. Meer dan tien hulpverleners en instanties hebben zich met de broers beziggehouden na de problematische scheiding van de ouders in 2008, maar dat zou nauwelijks effect hebben gehad.

Psychisch geweld
Al in 2009 stelde het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling vast dat de ruzies tussen de ouders, die vaak door de rechter moesten worden beslecht, schadelijk waren voor de kinderen. Het AMK spreekt van 'psychisch geweld'.

Dat was in april van dit jaar niet anders. De Raad voor de Kinderbescherming zegt dat de kinderen "ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd" en vraagt de kinderrechter de jongens een jaar onder toezicht te stellen.

Niet spoedeisend
Uit het rapport blijkt dat hulpverleners het gevaar voor de kinderen verschillend hebben ingeschat. In het 'verzoek tot onderzoek' dat Bureau Jeugdzorg begin 2013 aan de Raad stuurde, wordt gemeld dat het onderzoek niet spoedeisend is.

Maar van de organisatie Timon heeft de Raad een rapportage ontvangen waarin staat dat er "sprake is van een acute bedreiging van de veiligheid van een of meer gezinsleden".

Zoektochten
Niet alleen in Nederland wordt nog altijd druk gezocht naar de vermiste broertjes; er wordt nu ook een zoektocht op touw gezet in België. Op maandag, tweede pinksterdag, gaat een groep burgers vanaf 11 uur het bos- en heidegebied ten westen van Maasmechelen doorzoeken. Volgens initiatiefnemer Pieter Smits gebeurt dat in overleg met de burgemeester en de politiecommandant van Maasmechelen.

Smits organiseert de zoektocht omdat hij vermoedt dat de vader van Ruben en Julian, na het tanken in Neerbeek, langer in het zuiden is gebleven dan gedacht. Hij gaat ervan uit dat 100 tot 120 mensen aan de zoektocht zullen meedoen.

Deze zaterdag zoekt een groep van ruim 50 mensen in het Danikerbos en rond visvijver De Driepoel in Geleen. De vader kwam daar naar verluidt geregeld vissen met zijn zoons.

Ook speurt een groep van Burgerinitiatief Beek zaterdagmiddag in een bosgebied bij het plaatsje Puth, dichtbij Neerbeek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen