Nieuws24 mei '13 19:48

'Ouders probleemgezin psychologisch testen'

Auteur: BNR Webredactie

Ouders in zogenoemde probleemgezinnen zouden psychologisch moeten kunnen worden onderzocht. Dat stelt Jan-Dirk Sprokkereef, bestuurder van Bureau Jeugdzorg Utrecht en vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland, vrijdag in NRC.

De broertjes zouden onder toezicht van Bureau Jeugdzorg komen.
De broertjes zouden onder toezicht van Bureau Jeugdzorg komen.

Dat psychologisch onderzoeken kan nu niet verplicht, ‘omdat het diep ingrijpt in het zelfbeschikkingsrecht', aldus Sprokkereef.

Broertjes
Hij reageert naar aanleiding van de zaak van de broers Ruben en Julian uit Zeist. Zij werden onlangs dood gevonden in Cothen, nadat eerder hun vader zelfmoord had gepleegd. Hij en zijn vrouw waren gescheiden.

Volgens Sprokkereef komen steeds meer kinderen klem te zitten in een 'vechtscheiding'; onwillige ouders zouden moeten kunnen worden onderzocht.

Bureau Jeugdzorg
NRC Handelsblad schreef eerder al dat de broertjes onder toezicht zouden komen van Bureau Jeugdzorg. De krant baseert dat op een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming. Op de dag dat er een afspraak gepland stond met de ouders om de ondertoezichtstelling te bespreken, werd het lichaam van de vader gevonden. De Raad voor de Kinderbescherming zou zeer kritisch zijn over de hulp die de twee broertjes tot april is geboden.

“Voor ons is het moeilijk om de strijd tussen ouders te stoppen, terwijl daar de oplossing ligt voor de problemen van het kind'', stelt Sprokkereef. “Helaas is ons instrumentarium daar niet op gericht. Een ondertoezichtstelling geeft ons bevoegdheden om een kind te onderzoeken, maar niet om de ouders te onderzoeken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen