Nieuws19 nov '12 08:47Aangepast op 19 nov '12 09:24

Rijlessen wordt twee keer zo duur

Auteur: Anne-Greet Haars

Ondanks de kou en de kortere dagen is het topdrukte bij de motorrijscholen. Dat is helemaal niet vreemd: in 2013 wordt het lessen namelijk twee keer zo duur. En moeilijker.

De oorzaak is nieuwe Europese wetgeving. Motorlessen worden fors duurder en de exameneisen strenger. Met name jonge bestuurders hebben daar last van. Zij moeten volgens de nieuwe regels veel langer wachten voordat ze op een zware motor de weg op mogen.

En dus is er geen tijd te verliezen voor de 19 jarige Fee uit Amsterdam en haar instructeur Jacob Kaars: "Ze lest heel veel. Maar ze kan beter niet zakken, want dan wordt het een stuk duurder."

Regels
De nieuwe regels gaan in vanaf 19 januari 2013. Eén van nieuwe regels is een verhoging van de leeftijd voor de zware categorie van 21 naar 24 jaar.

Een andere nieuwe regel gaat over het omzetten van een licht naar zwaar rijbewijs. Op dit moment wordt een licht motorrijbewijs na twee jaar automatisch omgezet naar een zwaar rijbewijs. Maar de nieuwe regels schrijven voor dat men opnieuw praktijkexamen moet doen om het zware rijbewijs te bemachtigen. En dit kost veel geld en tijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen