Nieuws9 mei '12 11:56

Eerste rijbewijs behaald in elektrische auto

Auteur: Anne-Greet Haars

Voor het eerst is in Nederland een rijbewijs gehaald in een elektrische auto. De lessen en het rijexamen werden gedaan in een Opel Ampera.

De 29-jarige Kim Taylor was de gelukkige: ze kreeg haar rijbewijs woensdag uitgereikt door staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) en van de Utrechtse wethouder Frits Lintmeijer.

Het rijbewijs dat Taylor heeft behaald, is een gewoon 'roze papiertje'. Ze mag daarmee dus ook in een auto rijden, die op brandstof rijdt. Overigens slaagde ze in één keer. Ze volgde rijlessen bij rijschool EigenWegWijs, die wilde laten zien dat groen rijden ook in de rijschoolbranche een goed alternatief is.

Volwassenheid
Volgens Atsma toont het 'elektrische rijbewijs' aan dat elektrisch rijden op weg is naar volwassenheid. Hij is blij dat de techniek zich snel ontwikkelt. "Je hoeft met een elektrisch auto echt niet meer stil te staan in de polder'', zei hij bij de uitreiking.

Wagenparken
Hij was ook te spreken over de plannen van Utrecht om bedrijven zo veel mogelijk over te laten stappen op elektrische wagenparken. "Elektrisch rijden helpt ons met schonere lucht, stiller vervoer en maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen'', aldus Atsma.

Aantallen
In Nederland rijden inmiddels ruim 2100 elektrische auto's op de weg. Het gaat grotendeels om personenauto's. Het kabinet hoopt dat in 2015 tussen de 15.000 en 20.000 elektrische auto's rondrijden. In 2025 moet dat aantal zijn opgelopen tot een miljoen. Ondertussen zijn er ook al meer dan 3500 oplaadpunten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen