Nieuws4 jun '13 14:46Aangepast op 5 jun '13 19:42

Koning Koopman toert door Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

De toer van Koning Willem-Alexander in Duitsland begint steeds meer het karakter van een zakenmissie te krijgen. Hij denkt dat Nederland nog kansen laat liggen, ook al is Duitsland onze belangrijkste handelspartner.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag op de tweede dag van hun reis door Duitsland hun 'stop' in de deelstaat Hessen afgesloten met een bezoek aan Diehl Aerosystems. Daar worden vliegtuigonderdelen gemaakt. De koning vermaakte zich zichtbaar in een cockpitsimulator. Ook werd automaker Opel bezocht.

Klagende diplomaten
 “Is hij Koning Koopman geworden? Daar lijkt het toch wel een beetje op, want hij legt tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Duitsland duidelijk het accent op de handel”, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

En er liggen nog voldoende kansen, zegt Marseille, echter is het zaak dat de overheid de focus weer meer op Duitsland legt. “Hele concrete maatregelen om de handel te bevorderen, zoals een fiscale bevordering of investeren in het opzetten van handelsposten, daar ontbreekt het de afgelopen jaren aan (…) Nederlandse diplomaten klagen dat er geen structurele investeringen worden gedaan in die handelsrelatie.”

Middelpunt Máxima
Het Nederlandse koningspaar is in Duitsland immens populair, zegt Marseille. Met Máxima als stralend middelpunt aan zijn zijde, bezoekt Willem-Alexander dinsdagmiddag Baden-Württemberg. Ook hier komt het bedrijfsleven (Trumpf, Daimler) aan bod, alsmede de samenwerking van de universiteit Hohenheim met de universiteit van Wageningen.

“We komen hier om zaken te doen", aldus de koning voor zijn bezoek aan de Opelfabriek in Rüsselsheim. Marseille: “Zo’n bezoek is leuk, maar de echte handel vindt plaats na een handelsmissie.”

Gerelateerde artikelen