Programma6 jan '13 16:14Aangepast op 6 jan '13 22:09

'Jansen Steur deed wel ingreep in Heilbronn'

Auteur: Fleur de Bruijn

Neuroloog Ernst Jansen Steur heeft wel degelijk een ingreep uitgevoerd in de kliniek in het Duitse Heilbronn. In augustus verrichte hij een ruggenprik bij een 33-jarige vrouw, zegt de patiënte in de lokale krant Heilbronner Stimme van zondag.

Het Duitse ziekenhuis waar  Ernst Jansen Steur werkte.
Het Duitse ziekenhuis waar Ernst Jansen Steur werkte.

Bij een ruggenprik wordt een dunne holle naald ingebracht bij de ruggenwervel. Artsen tappen zo wat hersenvocht af, dat ze nodig hebben om sommige diagnoses te kunnen stellen.

Ruggeprik
"De ruggenprik was erg pijnlijk en duurde erg lang'', meldt de patiënte. Ze klaagde bij Jansen Steur, maar die zou dat hebben genegeerd. Na de ingreep kon de vrouw zich dagenlang niet bewegen. Ook eten was onmogelijk.

De directie van de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn zei zaterdag nog dat Jansen Steur geen ingrepen zou hebben uitgevoerd.

Gruweldokter
Jansen Steur is in Nederland aangeklaagd. Als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede zou hij tussen 1996 en 2003 veel foute diagnoses hebben gesteld. Een van zijn patiënten zou na een slechtnieuwsgesprek zelfmoord hebben gepleegd. Vrijdag bleek dat hij in Heilbronn werkte.

Scheepsrecht
Driemaal is scheepsrecht, zou je denken. Nadat dokter Jansen Steur in 2006, in 2008 én in 2013 zijn werk heeft hervat, moet het maar eens afgelopen zijn, vinden de politiek en verschillende patiëntenverenigingen. Nederland moet zo spoedig mogelijk werk maken van de internationale uitwisseling van gegevens over in opspraak geraakte medici, stelden een aantal politieke partijen vlak nadat bekend werd dat Jansen Steur nog in zijn vak werkzaam was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen