Nieuws9 aug '13 13:18

Wat wil Slim met KPN?

Auteur: Marjan van den Berg

Nu bekend is dat América Móvil heel KPN wil inlijven, is het de vraag wat de steenrijke topman Carlos Slim precies van plan is.

In Mexico zijn de hoge tarieven van América Móvil berucht. "In Mexico is dit bedrijf ontzettend groot en heel dominant op de Mexicaanse markt. Daarom wordt hier in Mexico door velen gezegd: eigenlijk zijn de tarieven hier veel te hoog", zegt correspondent Edwin Timmer.

Toch denkt Timmer niet dat het bedrijf zo ook hier in Nederland kan opereren "aangezien volgens mij in Nederland de concurrentie behoorlijk sterk is ten opzichte van KPN".

Ongerust
Volgens Marcel Canoy, hoofdeconoom bij onderzoeksbureau Ecorys, moeten we vooral in het achterhoofd houden dat het belang van Slim niet per se het belang is van KPN. "Dit is toch een bedrijf waar infrastructuur aan vastzit en waar publieke belangen mee gepaard gaan."

Weliswaar zal América Móvil zich moeten houden aan onze wetten en regels, maar het zit Canoy toch niet helemaal lekker, zegt hij. "Het is wel zo dat hij een hoop geld heeft en hij zal niet schromen om hier alles uit de kast te halen om z'n zin te krijgen. En die zin heeft misschien niets te maken met KPN, maar met wat hij in Duitsland wil, of elders in Europa. Daar maak ik mij wel ongerust over."

Reactie Kamp
Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) zal er voor de klanten niet veranderen als KPN wordt overgenomen. "KPN moet niet alleen de afspraken met de klanten nakomen, maar ook de regels en Nederlandse wetten naleven'', stelt Kamp. Het bedrijf moet zich ook houden aan de verplichtingen die het is aangegaan en de vergunningen die lopen.

Toch houdt Kamp de ontwikkelingen rond een mogelijke overname van KPN goed in de gaten. Dat doet hij niet alleen omdat het bedrijf van groot belang is voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid, maar ook voor alle klanten van KPN, zo zegt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen