Nieuws15 jul '13 13:43

'Washington probeert relreacties te sussen'

Auteur: Thijs Baas

Het Amerikaanse ministerie van Justitie hervat het onderzoek naar de dood van de zwarte tiener Trayvon Martin, nu dat de man die hem doodschoot in Florida is vrijgesproken. 

EPA
EPA

De federale overheid kan buurtwacht George Zimmerman mogelijk aanklagen voor een discriminatiemisdrijf: een hate crime. De vrijspraak van Zimmerman leidde gisteren tot demonstraties op verschillende plaatsen in de VS, en ook president Obama reageerde.

De president kwam met een schriftelijke verklaring, legt correspondent Reinout van Wagtendonk uit. "Hij noemde de dood  van Martin 'een tragedie voor heel Amerika'. Hij riep op tot bezinning, en tussen de regels door is dat misschien een verwijzing naar bijvoorbeeld de vuurwapencultuur in de VS en naar de rassenproblematiek die toch steeds weer de kop opsteekt."

Legitimiteit
Maar bovenal benadrukte Obama de legitimiteit van de juryuitspraak. "Een wettelijke vrijspraak die gerespecteerd moet worden, en zijn boodschap was dan ook om niet met stenen te gaan gooien en geen brand te stichten. Er zijn nog geen berichten over brandstichting, maar wel zijn er wat verhalen over flessen gooien naar politie. In Los Angeles werd door een paar honderd demonstranten een snelweg geblokkeerd en in New York groeide een demonstratie uit tot een spontane protestmars van duizenden mensen."

Maar het staat allemaal in geen verhouding tot het rumoer naar aanleiding van de dood van Rodney King, twintig jaar geleden, zegt Van Wagtendonk. "Als Washington nog tot een strafvervolging komt, gaat het om het overtreden van federale discriminatiewetten, waarbij de burgerrechten van Trayvon Martin moeten zijn geschonden. En dat is heel moeilijk te bewijzen, want dan moet worden aangetoond dat Zimmerman er met voorbedachten rade op uit was om Martin te treffen omdat hij zwart is."

Relreacties
Het lijkt er, al met al, op uit te draaien dat Washington een gebaar maakt om relreacties te sussen. "Er zijn vooral in de achterban van Obama heel veel mensen die dit niet kunnen begrijpen. Daarvoor moet iets gedaan worden en het ministerie van Justitie gaat er nog een keer naar kijken. Maar of er ook echt een strafvervolging uit komt, dat lijkt me twijfelachtig."

Gerelateerde artikelen