Robert M. besluit met een betoog van twee uur
Donderdag is de laatste dag van de inhoudelijk behandeling van het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak. Robert M. krijgt als verdachte spreektijd en tot ongeloof van de aanwezigen in de rechtbank gaat hij twee uur spreken.
Robert M. maakt vandaag gebruik van zijn recht op het laatste woord, legt verslaggever Harmen van der Veen uit. “Hij kondigde aan dat hij twee uur de tijd wil nemen en daar schrokken veel mensen van. Het Hof greep daarom ook in door te stellen dat M. een half uur spreektijd had aangevraagd en dat zijn echtgenoot, Richard van O., bovendien al twee weken moet wachten op zijn spreektijd.”
Wraken
M. reageerde verbolgen, legt Van der Veen uit. Hij vroeg direct een schorsing aan en ging terug naar zijn cel. “Hij heeft de rechtbank al een keer eerder gewraakt omdat hij vond dat hij niet kreeg waar hij recht op heeft. Uiteindelijk besloot de rechter dat M. twee uur mag spreken, maar dat hij dan pas aan het einde van de dag aan de beurt komt.” Volgens de laatste berichten zal dit rond 18:00 uur zijn.
Van der Veen concludeert: “Hij heeft er recht op, hij eist het op, hij wil de regie en de regie is in ieder geval nu even weer uit handen genomen en dat ergert hem zichtbaar.”
Hof neemt #RobertM de regie uit handen. M. zichtbaar geërgerd. Hij vraagt bode om water....zal hij? #Zedenzaak #BNR
— Harmen van der Veen (@Harmen_vd_Veen) March 28, 2013
Strafeis
Het OM eiste dinsdag in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf en tbs tegen de 29-jarige Robert M., wegens systematisch misbruik van tientallen kinderen, het maken van kinderpornografie en de verspreiding daarvan. Robert M. bleef bij zijn eerdere bekentenissen. Hij is nogmaals onderzocht door gedragskundigen. Zij hebben de eerdere conclusie bevestigd dat M. langdurig moet worden behandeld in een gesloten tbs-kliniek.
Veroordeling
De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging, wegens het stelselmatige misbruik van 67 kinderen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. De veroordeling gold ook het filmen en fotograferen van dat misbruik en de verspreiding van het beeldmateriaal. Tegen M. was toen ook de maximale straf, 20 jaar cel en tbs, geëist. M. tekende beroep aan tegen het vonnis, het OM deed dat vervolgens ook.
Richard van O. kreeg van de rechtbank 6 jaar opgelegd, na een eis van 12 jaar. Volgens de rechtbank is hij geen medepleger van het misbruik geweest, maar heeft hij een ondersteunende rol gespeeld. In hoger beroep heeft Van O. eerdere bekennende verklaringen ingetrokken en betoogd dat hij van niets heeft geweten.
Amsterdamse zedenzaak
De Amsterdamse zedenzaak kwam op 10 december 2010 aan het licht, drie dagen na de arrestatie van M. Burgemeester Eberhard van der Laan maakte toen bekend dat in twee kinderdagverblijven dertig to vijftig kinderen zouden zijn misbruikt. Een maand later werd bekend dat M. 83 gevallen van misbruik had bekend.
Volg onze verslaggever op Twitter @Harmen_vd_Veen