Nieuws27 aug '12 20:33

Duitsland maakt geen indruk op ECB

Auteur: Fleur de Bruijn

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een nieuw plan voor het opkopen van kortlopende staatsleningen van noodlijdende eurolanden, ondanks verzet van de Duitse centrale bank.

Beleidsmaker Jürg Asmussen van de ECB probeerde maandag de Bundesbank gerust te stellen met de mededeling dat het nieuwe opkoopprogramma, waarvan de details nog moeten worden afgetimmerd, niet wordt gebruikt om overheden te financieren.

Drug
De Duitse centrale bank herhaalde een week geleden tegen het opkopen van obligaties van zwakke eurolanden te zijn. Volgens de Bundesbank druist het in tegen Europese wetten en schuilen er risico's in voor de stabiliteit van het financiële systeem. Topman Jens Weidmann bestempelde het opkoopprogramma als een drug waaraan overheden verslaafd dreigen te raken.

Vanuit noodfondsen
Asmussen vindt overigens dat het opkopen in eerste instantie moet gebeuren vanuit de noodfondsen EFSF en ESM. Als de ECB moet ingrijpen, gebeurt dat volgens Asmussen alleen in ruil voor verregaande hervormingen. De ECB kocht vorig jaar Spaanse en Italiaanse obligaties op, maar toenmalig premier Silvio Berlusconi van Italië kwam toegezegde hervormingen niet na. “Er mag geen herhaling komen van die fouten'', aldus Asmussen.

Gerelateerde artikelen