Nieuws15 jul '12 12:47Aangepast op 15 jul '12 14:26

Landen niet aansprakelijk voor bankensteun

Auteur: Anne-Greet Haars

Landen met banken die steun ontvangen van Europa hoeven daarvoor niet meer aansprakelijk te zijn, als de plannen voor een Europese bankentoezichthouder worden gerealiseerd.

Dat heeft het aanstaande hoofd van het Europese permanente noodfonds ESM, Klaus Regling, gezegd in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Nu worden in geldnood verkerende banken nog met steunfondsen geholpen die lopen via de overheid van een land. Maar volgens Regling is dat niet langer nodig als de Europese Centrale Bank de algemene toezichthouder op de banken wordt.

"Dan kunnen we steun direct aan de banken verstrekken. De overheid is dan niet langer aansprakelijk'', aldus Regling, die nu nog het tijdelijke Europese noodfonds EFSF leidt.

Verzet
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verzet zich nog tegen directe steun aan de banken en tegen het verleggen van de verantwoordelijkheid voor de noodsteun. Hij vindt dat directe steun aan de banken enkel kan worden overwogen als er een Europese toezichthouder is opgericht en dat de nationale overheden de definitieve aansprakelijkheid moeten blijven dragen voor het steungeld.

Meer vertrouwen
Regling gaf verder aan dat het EFSF meer vertrouwen zou moeten krijgen. Volgens de Duitser is de noodsteun aan Ierland en Portugal succesvol gebleken. Regling stelt dat Ierland volgend jaar weer zelfstandig naar de geldmarkten kan gaan.

"Dat zou zonder de steun van het EFSF niet mogelijk zijn geweest. Dan zou Ierland mogelijk nu niet meer in de eurozone zijn.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen