Nieuws22 feb '12 10:05Aangepast op 22 feb '12 11:14

We lenen meer en duurder

Auteur: Edme Koorstra

Nederlanders zijn vorig jaar meer en vooral duurder gaan lenen. We trokken vaker de creditcard om hun aankopen af te rekenen en stonden meer rood.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.

Consumptief
Consumenten sloten in 2011 in totaal voor 9,7 miljard euro aan consumptieve leningen af. Dat is een half miljard meer dan in 2010. De twee jaren daarvoor daalde dat bedrag juist. Vorig jaar werd 4,5 miljard euro aan creditcardkrediet verstrekt, ook dat is een half miljard meer dan in 2010.

Rood
De totale uitstaande consumptieve schuld groeide vorig jaar met 200 miljoen euro tot 27,5 miljard euro. Het aandeel van roodstand daarin is opnieuw toegenomen. Eind vorig jaar stonden alle Nederlanders bij elkaar voor het eerst meer dan 10 miljard euro rood.

Rente
Volgens het CBS zijn de voorwaarden voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet de afgelopen jaren aangescherpt. De mogelijkheden om krediet op te nemen met een creditcard of door rood te staan zijn ruimer, maar bij die vormen van lenen betaalt de consument wel een stuk meer rente.

Hogere lasten
"Ik schrik er wel van dat juist dit soort leningen, die wijzen op impulsief een lening aangaan, toeneemt. Een lening betekent dat je vaste lasten verhoogt. En in tijden dat het slechter gaat, moet je snel kunnen bezuinigen. En je kunt nooit bezuinigen op het aflossen van een lening. Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud."

Jeugd
Vooral de jeugd moet erop gewezen dat dure leningen hele nare gevolgen kunnen hebben. "Ouders blijven de eerste vertantwoordelijke, maar omgaan met geld moet worden opgenomen in het bestaande vakkenpakket, en daar is ruimte genoeg voor", meent Wilmink.

Op is op
Het leren inschatten van risico’s, vooruit leren denken en leren denken in onzichtbare transacties – telefoonkosten, beleggingen en degelijke - , daar is de jeugd volgens Wilmink prima toe in staat. "We moeten aan onze jeugd leren dat op echt óp is. Dat is iets van alle tijden, alleen is het nu moeilijker om te zien dat het op is."

Gerelateerde artikelen