Nieuws1 jun '12 10:39

Meer leningen bij familie en vrienden

Auteur: Arjan Meesterburrie

De leencultuur slaat door, steeds meer mensen lenen geld bij familie of vrienden. Dat constateert budgetvoorlichtingsinstituut Nibud.

De helft van alle huishoudens heeft een lening en daarbij zijn hypotheken niet eens meegeteld. Drie jaar geleden had nog maar 37% van de huishoudens een lening. Dat blijkt uit het onderzoek 'Geldzaken in de praktijk' van het Nibud. Daarin staat ook dat vorig jaar bijna één op de tien huishoudens geld leende bij familie of vrienden, tegen 5 procent in 2009.

Geld lenen van familie onverstandig
Gabriëlla Bettonville van het Nibud raadt geld lenen van familie en vrienden af, zegt ze tegen BNR's Humberto Tan: "We zien dat mensen vaak meer geholpen zijn door nee te zeggen, omdat je dan ook de ernst aangeeft van het probleem en ook echt op zoek kan gaan naar een oplossing voor dat financiële probleem".

Volgens het Nibud wordt het probleem alleen maar erger als je gaat bijstorten en lenen bovenop al die andere schulden. Maar Bettonville geeft toe dat het wel heel lastig is om een lening te weigeren aan familie: "Een dochter die bij je komt en zegt: 'mijn gas wordt afgesloten, ik wil graag koken help me nu met een bedrag', dat is wel heel moeilijk."

Jongeren en jonge gezinnen
In 2011 hadden ruim 3,7 miljoen huishoudens een lening . Ruim de helft leent daarbij meer dan 2000 euro. Jongeren en mensen met kinderen lenen het vaakst. Eén op de vijf huishoudens staat elke maand rood en gaat lenen als er niet genoeg geld is voor een bepaalde aankoop.

Doorgeslagen leencultuur
De leencultuur is doorgeslagen, constateren ze daarom bij het Nibud. Het instituut gaat met de overheid, banken en consumentenorganisaties overleggen hoe de huidige leencultuur kan worden doorbroken.

Gerelateerde artikelen