Nieuws17 dec '12 16:03

'Nederlandse vrouwen moeten meer werken'

Auteur: Anne-Greet Haars

Nederlandse vrouwen zullen meer betaald werk moeten gaan doen om op de lange termijn een tekort aan arbeidskrachten te voorkomen. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

De OESO schrijft -  in een rapport over de verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt - dat de kansen op de arbeidsmarkt voor Nederlandse vrouwen toenemen, als er een betere kinderopvang komt.

Ook moeten mannen meer onbetaald werk in en rond het huis gaan verrichten. De Nederlandse vrouwen houden zich in de huidige economische crisis goed staande. Dat komt omdat zij vaak werken in sectoren die minder conjunctureel gevoelig zijn, zoals het onderwijs.

Deeltijd
Ook wijst OESO erop dat driekwart van de 25- tot 54-jarige Nederlandse vrouwen met jonge kinderen in deeltijd werkt. Dat is veel meer dan in bijvoorbeeld Frankrijk, waar slechts 26 procent van de vrouwen met jonge kinderen parttimer is.

Die keuze voor werken in deeltijd, samen met hun kortere carrières en lagere inkomens, leidt ertoe dat vrouwen betrekkelijk lage pensioenen hebben. Het gemiddelde pensioen voor de Nederlandse vrouw is ongeveer de helft van wat de Nederlandse man krijgt. In weinig lidstaten van de OESO is die kloof zo groot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen