Nieuws17 mei '13 16:17

Rutte: geen deal VVD en PvdA over Weekers

Auteur: Fleur de Bruijn

VVD en PvdA hebben niet onder een hoedje gespeeld om het vege lijf van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) te redden.

De coalitiepartners hebben voor het debat over Bulgaren die frauderen met Nederlandse toeslagen geen deal gesloten om het aftreden van Weekers te voorkomen. Dat stelde premier Mark Rutte vrijdag.

“Het enige plan dat er was, was dat Frans Weekers (staatssecretaris van Financiën) zou uitleggen wat hij heeft gedaan om dit soort ernstige situaties te voorkomen en dat heeft hij goed gedaan'', aldus Rutte.

In het debat
Volgens de premier was het aan Weekers om er in dat debat te staan ‘en het te laten zien'. Dergelijke zaken zijn volgens Rutte niet vooraf vast te leggen in afspraken. “Het is altijd spannend. Als Weekers het onhandig had gedaan of het debat de verkeerde richting op had gestuurd, had het fout kunnen gaan. Daar kun je in de coalitie nooit harde afspraken over maken.''

Pest over de fraude
Weekers deed het goed en overtuigend in het bewuste debat, vond Rutte. Hij stelde vast dat de staatssecretaris volgens een meerderheid in de Tweede Kamer voldoende had gedaan. zeven oppositiepartijen zegden echter het vertrouwen op in Weekers.

De premier zei te begrijpen dat mensen ‘de pest in hebben' over deze fraude. “Maar ik kan u verzekeren dat ik dat ook heb.'' Hij gaf aan dat de Algemene Rekenkamer daags na het debat constateerde dat er op het gebied van fraudebestrijding wel degelijk stappen zijn gezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen