Nieuws11 jun '12 12:16Aangepast op 11 jun '12 14:03

Update | Jongerius stapt op als FNV-voorzitter

Auteur: Pieter van den Akker

Agnes Jongerius treedt af als voorzitter van de FNV. Ze stapt op per 23 juni. Jongerius stelt zich ook niet herkiesbaar bij de vakcentrale, zo heeft de FNV maandag bekendgemaakt.

Ook vicevoorzitter Peter Gortzak treedt af. Hij onderhandelde binnen de FNV ook over het pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet.

Intern conflict
Over dit akkoord ontstond een groot intern conflict binnen de vakcentrale. Jongerius stemde met een meerderheid van de FNV-bonden in met dit akkoord over het verhogen van de AOW-leeftijd. De grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo, waren echter tegen.

De hoofdrolspelers in het conflict, Jongerius en Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk, zeiden toen direct al niet beschikbaar te zijn als voorzitter van DNV. Verder treedt ook vicevoorzitter Peter Gortzak af. Hij geldt volgens de vakcentrale met Jongerius 'als een van de architecten van het pensioenakkoord'.

Vers bloed
Jongerius en Gortzak vinden het 'tijd om plaats te maken voor nieuwe mensen', omdat eerste kwartiermaakster Jetta Klijnsma maandagmiddag haar eindrapport voor vernieuwing presenteert aan de FNV. De scheidend voorzitter heeft volgens haar woordvoerster de voorstellen van Klijnsma en haar vier collega-kwartiermakers nog niet gezien. Maar door nu haar definitieve vertrek aan te kondigen wil Jongerius de achterban 'aanmoedigen' de stap naar vernieuwing ook te zetten 23 juni.

Vernieuwing
"De vakbeweging moet zien te komen tot een flinke verhoging van de organisatiegraad om ook in de toekomst een rol van betekenis te blijven spelen. De kans om nu die grote stappen te maken, ligt voor het oprapen met de plannen van de kwartiermakers. Dit is de beste kans ooit om een grote sprong in vernieuwing te maken'', aldus Jongerius.

Het is nog onbekend wat de Jongerius en Gortzak na 23 juni gaan doen. Jongerius, die in Utrecht woont, heeft altijd gezegd dat ze in een volgende baan op de fiets naar haar werk wil kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen