Knelpunt 6: Regeldruk
Te hoge regeldruk is voor veel ondernemers een doorn in het oog, blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van BNR. In de top 15 van grootste knelpunten staan de vele regels en administratieve lasten op plaats 6.
Er blijft altijd wel wat te klagen, maar er wordt soms ook wat gedaan aan de regeldruk voor ondernemers. Soms kunnen ondernemers daar even aan ontsnappen. Bijvoorbeeld in de Rotterdamse horeca, waar het verlaatje verlichting moet brenten voor horeca-ondernemers.
"Een verlaatje kun je voor tien uur aanvragen, via mail of sms, en dan krijg je per direct antwoord of het goedgekeurd is", zegt Joris van Dongen van café Stalles tegen verslaggever Ronald Olsthoorn. "En dan kun je open blijven. Vroeger moest je dat een paar weken van tevoren aanvragen, dus ik denk dat menig ondernemer te laat was; je weet hoe dat gaat in de horeca. Het nieuwe systeem werkt super."
Rompslomp
Bij ondernerschap horen nou eenmaal de nodige rompslompdingen, onderkent Van Dongen. Toch kan het allemaal wel wat soepeler, vindt hij. "Af en toe heb je het gevoel dat de gemeente het ondernemerschap bemoeilijkt. Bepaalde initiatieven worden de grond in gedrukt door de regelgeving, dus dat is een beetje jammer."
Het concept van het verlaatje is uitgebreid met het 'geluidje': dat is maar tot 12 uur en geeft je de ruimte om 15 decibel meer volume te maken. "Je mag hetzelfde volume maken, dus je mag geen overlast veroorzaken. En in de wandelgangen hoor ik dat ze van twaalf uur misschien twee uur maken."