Nieuwsā€¢20 feb '13 15:46

Roerige bezuinigingsprotesten in Griekenland

Auteur: Melvin Captein

De Griekse politie heeft vandaag in Athene traangas gebruikt om betogers te verspreiden. Dat gebeurde toen de tienduizenden demonstranten naar het parlement trokken om hun afkeer te uiten tegen het bezuinigingsbeleid van de regering.

De naar schatting meer dan 60.000 betogers sloegen op trommels en schreeuwden 'rovers, rovers'. In Griekenland wordt op grote schaal gestaakt. Grote delen van het openbare leven liggen stil. Ambtenaren, leraren en de medewerkers van de spoorwegen hebben het werk neergelegd uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van de regering en de sterk toegenomen werkloosheid. In ziekenhuizen draait het medisch personeel een zondagsdienst.

Vakbonden riepen op tot staking
De bussen in de hoofdstad Athene rijden 6 uur niet en het luchtverkeer is verlamd. Vooral reizigers op binnenlandse vluchten moeten met vertraging rekening houden. Ook de schippers van de veerboten staken, waardoor eilanden over zee niet te bereiken zijn.

De twee grote vakbonden GSEE en Adedy hebben tot de stakingen opgeroepen. De economie van het Zuid-Europese land krimpt al 6 jaar. Vooral jongeren hebben het zwaar. Meer dan 60 procent van de beroepsbevolking onder 24 jaar is werkloos.

Beelden van de demonstratie:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen