Programma24 feb '12 17:39

RTL stopt met '24 uur'

Auteur: Harmen Simon Teunis

RTL stopt met het tv-programma '24 uur: tussen leven en dood'. De zender kwam tot dit besluit na het verzoek hiertoe van het VUmc.

"RTL heeft in samenwerking met VUmc en Eyeworks alles in het werk gesteld om een integer programma te maken en staat achter het eindproduct", meldt RTL. "Echter, nu VUmc zich terugtrekt, besluit RTL de programmareeks niet uit te zenden."

Het programma kwam in opspraak doordat opnamen op de spoedeisende hulp werden gemaakt, waarbij de privacy van patiënten zou zijn geschonden. Volgens het VUmc is "de eerder gemaakte afweging tussen de privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang is niet houdbaar gebleken.''

Geen toestemming gevraagd
Woensdagavond ontstond de commotie rondom het programma, omdat bleek dat niet altijd vooraf toestemming was gevraagd aan de patiënten om te filmen. Volgens het VUmc blijkt dat de gehanteerde procedure, waarbij patiënten achteraf de beelden konden terugzien en dan alsnog konden weigeren mee te werken, niet tot het gevoel van veiligheid en zorgvuldigheid heeft geleid.

Naar aanleiding van deze situatie bezint VUmc zich er op hoe in de toekomst via de media inzicht kan worden gegeven in de organisatie en haar taken. RTL Nederland bevestigde een bericht van de NOS dat dit verzoek is binnengekomen en liet vrijdag ook met een verklaring te komen.

Het VUmc heeft binnen een dag 400 reacties gekregen op het meldpunt dat werd ingesteld na de commotie rondom opnames voor het tv-programma.

Gerelateerde artikelen