Programma24 feb '12 16:43Aangepast op 24 feb '12 17:17

VUmc: zet RTL programma stop

Auteur: Bart Tuinman

Het VU medisch centrum wil dat het omstreden tv-programma 24 uur: tussen leven en dood wordt stopgezet.

De Nos meldt dat het ziekenhuis wil dat RTL en tv-producent Eyeworks met het programma stoppen. Het programma kwam in opspraak doordat opnamen op de spoedeisende hulp werden gemaakt, waarbij de privacy van patiënten zou zijn geschonden. Volgens het VUmc is "de eerder gemaakte afweging tussen de privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang is niet houdbaar gebleken.''

Ook zou het ziekenhuis tot de conclusie zijn gekomen dat "de nu ontstane onrust niet opweegt tegen de beoogde doelstellingen met dit programma: inkijk in de zorg, transparantie en voorlichting. VUmc vraagt Eyeworks en RTL Nederland af te zien van verdere uitzending en treedt met beide daarover in overleg". Dat zei Elmer Mulder, de voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Geen toestemming gevraagd
Woensdagavond ontstond de commotie rondom het programma, omdat bleek dat niet altijd vooraf toestemming was gevraagd aan de patiënten om te filmen. Volgens het VUmc blijkt dat de gehanteerde procedure, waarbij patiënten achteraf de beelden konden terugzien en dan alsnog konden weigeren mee te werken, niet tot het gevoel van veiligheid en zorgvuldigheid heeft geleid.

Naar aanleiding van deze situatie bezint VUmc zich er op hoe in de toekomst via de media inzicht kan worden gegeven in de organisatie en haar taken. RTL Nederland bevestigde een bericht van de NOS dat dit verzoek is binnengekomen en liet vrijdag ook met een verklaring te komen.

Het VUmc heeft binnen een dag 400 reacties gekregen op het meldpunt dat werd ingesteld na de commotie rondom opnames voor het tv-programma.

Gerelateerde artikelen