Nieuws18 nov '13 12:53Aangepast op 19 nov '13 15:18

'Schutter Libération en Société Générale bedreigde eerder BFM-TV'

Auteur: Eva Oude Elferink

Bij een schietpartij bij de Franse krant Libération is een man zwaargewond geraakt. De politie is een klopjacht gestart om de voortvluchtige dader te vinden.

Om kwart over tien 's ochtends kwam een man met een jachtgeweer de lobby binnen van het gebouw in de Franse hoofdstad Parijs waar Libération is gehuisvest. Hij loste twee schoten en vluchtte.

Het blijkt om dezelfde man te gaan die afgelopen vrijdag het gebouw van nieuwszender BFM-TV binnendrong en een redacteur en de adjunct-hoofdredacteur met een luchtdrukgeweer bedreigde.

Anderhalf uur na de schietpartij bij Libération loste de man ook schoten bij het hoofdkantoor van de bank Société Générale vlakbij de zakenwijk La Défense. Daarbij vielen geen gewonden.

Over de motieven van de schutter is nog niets bekend.

Kritieke toestand
Een 27-jarige assistent van een fotograaf werd bij de Libération-aanval in zijn buik en longen getroffen. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het Pitié-Salpêtrière ziekenhuis, meldt Libération op de website. De technische recherche van het politiekorps in Parijs is ter plaatsen om onderzoek te doen.

Volgens Fabrice Rousselot, hoofdredacteur van Libération, gaat het om een stevige man van in de veertig met kort geschoren haar. Ook zou hij 'duidelijk zichtbaar' een kogelvrij vest hebben gedragen.

Een man die aan deze omschrijvingen voldoet, zou eerder vandaag zijn gesignaleerd in de buurt van de 'Maison de la Radio', waar Radio France huist. Medewerkers werden gewaarschuwd binnen te blijven, maar het bleek vals alarm.

Nieuwsredacties beveiligd
De toegang tot de redactie van Libération is sinds de schietpartij geblokkeerd. Ook de omgeving rond het gebouw aan de rue Béranger in het derde arrondissement is afgezet. Daarnaast zijn serveillanten gestationeerd voor meerdere mediaredacties, waaronder bij Europe 1, Le Monde, Le Figaro en Echos.

"Alle middelen zijn ingezet om de dader te vinden en de veiligheid van nieuwsorganisaties in de hoofdstad te verzekeren", zei Aurélie Filippetti, de minister van Cultuur en Communicatie tegen journalisten van Libération.

Symbool
Samen met Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken, en de burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë is Filippetti maandagochtend naar de redactie van Libération gekomen om steun en medeleven te betuigen.

Minister Valls sprak van 'oorlogstaferelen die niets te maken hebben met een democratie'. Ook de Franse president François Hollande, die momenteel op bezoek is in Israël, noemde de schietpartij 'een aanval op de vrijheid van informatie'.

"Naast het feit dat er iemand is neergeschoten die nu in levensgevaar verkeert, gaat het ook om het symbool", legt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma uit. "Er is een aanval gepleegd op de journalistiek en het wordt in de ogen van velen ook gezien als een aanval op de democratie."

Luchtbuks
Afgelopen vrijdag drong dezelfde man gewapend met een luchtdrukgeweer de lobby van de Franse actualiteitenzender BFM-TV binnen. Hij heeft niet geschoten, wel zou hij tegen een journalist en de adjunct-hoofdredacteur van de zender hebben geroepen dat hij 'de volgende keer niet zou missen'.

"Hoe meer er naar buiten komt, hoe verwarrender het eigenlijk is", zegt correspondent Bijlsma. "Tot twee keer toe heeft hij zich op een medium gericht, op de journalistiek, en daarna op een bank. Het is totaal onduidelijk wat er in het hoofd van deze man omgaat."

Gijzeling
Bij de politie heeft zich een automobilist gemeld die zegt korte tijd door de schutter te zijn gegijzeld. Kort na de schietpartij bij La Défense werd de automobilist naar eigen zeggen door een gewapende man gedwongen hem mee te nemen. De automobilist zou de man op zijn verzoek in de buurt van de Champs-Elysées hebben afgezet.

De politie zegt de melding 'serieus te nemen, maar de betrouwbaarheid ervan nog te onderzoeken'.

Persconferentie
Tijdens een persconferentie in de namiddag heeft de politie meer informatie vrijgegeven over het uiterlijk van de dader. Het zou gaan om een man 'van Europese afkomst, tussen de 35 en 45 jaar oud met een lengte tussen de 1 meter 70 tot 1 meter 80, peperkleurig haar en een stoppelbaardje'.

Ook zijn de bewakingsbeelden van BFM-TV online gezet. Het Franse publiek wordt opgeroepen om zich bij de politie te melden, mochten ze de dader herkennen of getuige zijn geweest van een van de incidenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen