Nieuws16 jan '13 11:59

Meer anorexia onder jonge kinderen

Auteur: Anne-Greet Haars

Anorexia komt steeds vaker voor bij zeer jonge kinderen. Zelfs meisjes van acht jaar oud worden regelmatig opgenomen voor een behandeling.

Omdat ze vaak abrupt stoppen met eten komen ze ook sneller in de gevarenzone. Dat stellen kinderpsychologen in het blad Fabulous Mama.

"Omdat kinderen veel jonger te maken krijgen met dik zijn en voorlichting krijgen over gezond eten, gaan ze ook jonger lijnen. En lijnen is nou eenmaal de trigger waarop anorexia nervosa kan ontstaan", vertelt Annemarie van Elburg van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen.

Gevolgen
Van Elburg vertelt dat de gevolgen voor kinderen in de eerste plaatst lichamelijk zijn. "Een jong kind is nog in de groei en heeft nog weinig vetweefsel. Die gaat bij lijnen snel door het vetweefsel heen en breekt dan spieren af. Ten tweede vertraagt de groei, de botopbouw en de verdere rijping van het lichaam. Dus het heeft blijvende consequenties."

Behandeling
Jonge kinderen met een eetstoornis worden in principe allemaal op dezelfde manier behandeld, meent Van Elburg. "In principe behandel je ze op dezelfde manier. Dat houdt in dat je ze met het gezin samen behandeld: je maakt de ouders medebehandelaar. Maar bij jonge kinderen, zeker voor de pubertijd, is het vaak een kwestie dat het in gedrag tot uiting komt in plaats van in woorden. Dat betekent dat je meer met dat gedrag te maken krijgt in de behandeling, waardoor je die moet aanpassen."

Ouders
De ouders zijn enorm belangrijk in de behandeling van jonge kinderen, legt Van Elburg uit. "Ze moeten samen met de hulpverlening het eten weer op de gang brengen en zorgen dat het blijft gebeuren, zodat een kind niet hoeft worden opgenomen. Eigenlijk blijkt dat de ouders het heel goed kunnen, met hulp en ondersteuning van de behandelaars."

Maar Van Elburg heeft soms wel zorgen of dat overal wel op deze manier gebeurd. "Lang niet overal zijn er gezinswerkers voor handen om daarmee aan de slag te gaan. En dan worden kinderen regelmatig noodgedwongen individueel behandeld en dat werkt niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen