Programma12 aug '12 22:06

EU-landen goedkoper uit als eigen farmaceut

Auteur: Thijs Baas

Door zelf dure geneesmiddelen te gaan produceren kan een groep van EU-landen de farmaceutische industrie voor een groot deel buitenspel zetten.

Image

"Dan zijn we daar niet meer afhankelijk van", zei voorzitter Hans Büller van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC. Hij denkt dat zeldzame ziekten als Pompe en Fabry op die manier betaalbaarder en daarmee laagdrempeliger gemaakt kunnen worden.

Bü;l;l acht de kans klein dat de onderhandelingen tussen minister Edith Schippers en de geneesmiddelenindustrie over de prijzen het gewenste resultaat opleveren. Volgens Büller is dat een lapmiddel en vraagt de situatie dringend om een rigoureuze, onalledaagse aanpak. Wel denkt Büller ook voor zijn ambitieuze plan 10 miljard euro nodig te hebben.

Prijs van medicijnen
De afgelopen weken was veel te doen om de prijs van medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde in een concept om dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden.

De prijs zou volgens het CVZ niet meer opwegen tegen de gezondheidswinst. De reacties vanuit de Tweede Kamer en patiëntenverenigingen waren kritisch. Eerder riep het AMC al op tot een Europese aanpak van de dure medicijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen