GroenLinks maakt zich zorgen over hoge medicijnkosten, overmedicatie en oneerlijke concurrentie, waar de afgelopen weken veel om te doen was. Zo stelde het College voor Zorgverzekeringen in een conceptadvies, dat uitlekte, om dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden. Dit omdat de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst. Veel medicijnen zouden in het buitenland goedkoper zijn dan hier.
Gedrag verbeteren
De boete moet kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf. GroenLinks wil meer transparantie, onafhankelijke informatie en controle op Europees niveau."Ik vind dat de politiek fabrikanten moet dwingen hun gedrag te verbeteren. De gebruiker moet weer centraal komen te staan'', aldus Tweede Kamerlid Linda Voortman.
Kosten ontwikkeling
Voortman wil dat de farmaceuten openbaar maken wat de ontwikkeling van een nieuw medicijn heeft gekost. Zo kan worden gecontroleerd of de producent terecht veel geld vraagt voor het middel. Daarnaast moeten farmaceutische bedrijven op hun websites duidelijk aangeven welke informatie objectief is en wat reclame is.
Aan banden
"Met het driepuntenplan waarmee GroenLinks ‘de farmaceutische sector aan banden
wil leggen' loopt de partij jaren achter de feiten aan’’, aldus Nefarma in
een reactie. "De partij wil meer transparantie, onafhankelijke informatie en controle op
Europees niveau, maar dat is allemaal al geregeld’’, meldt Nefarma dinsdag.
"Wij zijn nogal verbaasd over deze uiting van GroenLinks’’, zegt directeur
Michel Dutrée. "Sinds 1996 is de maximumprijs van geneesmiddelen in de wet
geregeld.’’
Actieve controle
Tenslotte moet Eurocommissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) actiever aan de slag met de controle op de sector. Hij moet meer mensen inzetten om de industrie in de gaten te houden en boetes opleggen. Als snel wordt besloten tot het opleggen van een boete aan een farmaceutisch bedrijf, heeft dat volgens GroenLinks een afschrikwekkende werking op andere bedrijven.