Programma5 jan '13 23:43

Meer verbannen artsen actief in buitenland

Auteur: Thijs Baas

De affaire-Ernst Jansen Steur staat niet op zichzelf als het gaat om Nederlandse artsen die naar het buitenland uitwijken omdat ze hun beroep in Nederland niet meer uit mogen oefenen.

Eén uit de Nederlandse ziekenhuizen verbannen medicus is waarschijnlijk in Thailand weer gewoon aan het werk gegaan, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid zaterdag in Nieuwsuur. Landen zouden daarom niet alleen elkaars diploma's maar ook elkaars sancties moeten gaan erkennen. "Wie in Nederland geen arts meer mag zijn, mag dat ook niet in een ander land zijn", meldde de minister tegenover het ANP.

Duitsland
De Nederlandse neuroloog Jansen Steur bleek te werken bij een kliniek in het Zuid-Duitse Heilbronn, die hem vrijdag ontsloeg. Ook werkte hij nog voor twee andere Duitse ziekenhuizen. In Nederland liet Jansen Steur zich uitschrijven als arts, maar in Duitsland heeft die uitschrijving geen waarde. Zijn medische diploma's blijven er geldig.

Jansen Steur werd in Nederland aangeklaagd wegens een stroom aan foute diagnoses, waarvan één zelfs zou zijn uitgemond in een zelfmoord. De neuroloog had haar ten onrechte aan het verstand gebracht dat ze de ziekte van Alzheimer had.

Volgens Schippers heeft het weinig zin om andere landen te waarschuwen voor specifieke gevallen als Jansen Steur. "Er zijn helaas heel veel artsen die niet meer mogen werken of anderszins een schorsing hebben. Dan moet je de hele wereld bellen. Wie moet je dan bellen? Want je hebt geen idee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen