Nieuws21 jan '13 12:14Aangepast op 21 jan '13 14:05

Oehoe intimideert natuurliefhebbers

Auteur: BNR Webredactie

Staatsbosbeheer heeft meerdere klachten gekregen van mensen die zich in het Lauwersmeergebied aangevallen voelden door een oehoe.

De oehoe is bijna een meter groot, heeft een spanwijdte van 2 meter en heeft flinke klauwen.

Een man uit Lauwerzijl, die het geluid van de oehoe nadeed, zegt dat hij door de vogel achterna werd gezeten. Een vrouw zegt onder doktersbehandeling te zijn geweest, nadat ze door de oehoe is aangevallen.

Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis gaat het om een nieuwsgierige oehoe die door mensen is opgevoed en in 2009 is ontsnapt. "Het kan als zeer intimiderend overkomen als de vogel vlak over je heen vliegt", zegt Kloosterhuis. "De oehoe verdedigt zijn territorium en het zou kunnen zijn dat hij af en toe een schijnaanval heeft uitgevoerd." Dit is niet ongevaarlijk. "Als hij kwaad wil, dan kan hij zeker schade aanrichten."

Staatsbosbeheer is officieel niet verantwoordelijk voor de vogel en neemt ook geen maatregelen. Volgens boswachter Kloosterhuis is er geen extreem gevaar en moet de vogel met rust worden gelaten. "Zolang je de oehoe niet uitdaagt, hoef je niet bang te zijn. Net zoals bij andere dingen in de natuur moet je er verstandig mee omgaan. Dan kun je ook van deze indrukwekkende vogel genieten."

Een gerucht dat de politie de vogel zou afschieten, veegt de boswachter van tafel. "Daarvoor is ook een ontheffing van de provincie nodig."

Gerelateerde artikelen