Nieuws6 dec '11 18:49Aangepast op 7 dec '11 06:40

EU-voorzitter zwakt plan Merkozy af

Auteur: BNR Webredactie

EU-voorzitter Herman van Rompuy vindt een verandering van het Europees Verdrag niet nodig. In een uitgelekt plan dat naar de 27 regeringsleiders is gestuurd staat dat Van Rompuy alleen wat protocollen wil aanpassen.

Hij wil afspreken dat de Europese regeringen streven naar begrotingsevenwicht, meldde het FD dinsdag. Automatische sancties vindt Van Rompuy niet nodig, schrijft de krant.

Significante veranderingen
Van Rompuy heeft zijn voorstel dinsdag naar alle 27 regeringsleiders gestuurd. Het stuk, dat in handen is van het FD, stelt dat een beperkte aanpassing van het verdrag "leidt tot snelle significante veranderingen".

"Wat Van Rompuy voorstelt is dat het verdrag heel beperkt wordt aangepast via een specifieke route die niet een enorm circus met zich meebrengt. Zoals referenda en uitgebreide parlementaire goedkeuringen in alle 27 landen", legt Martin Visser van het Financieele Dagblad uit.

Een grootschalige verdragswijziging, zoals bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy voorstaan, is "veel tijdrovender". Dan is een automatische sanctie bijvoorbeeld niet mogelijk. 

Golden rule
Een ander plan van Merkel en Sarkozy was de golden rule. Visser legt uit: "Dan neemt elk land in zijn wetgeving of grondwet op dat het altijd een begrotingsevenwicht moet hebben. Dat neemt Van Rompuy wel over want dat is via de kleine verdragsaanpassing wel mogelijk."

Gerelateerde artikelen