Nieuws6 dec '11 17:53

ICC wil opheldering zoon Kadaffi

Auteur: BNR Webredactie

Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben dinsdag met spoed opheldering geëist van Libië over het lot van Saif al-Islam Kaddafi.

Tegen die zoon van de inmiddels gedode dictator Muammar Kaddafi heeft het hof in juni een arrestatiebevel uitgevaardigd. Saif al-Islam wordt beschuldigd van misdaden tijdens het gebruik van massief geweld tegen de burgerbevolking door het inmiddels verdreven Kaddafi-bewind.

Saif al-Islam Kaddafi werd op 19 november opgepakt, maar is nog steeds niet overgebracht naar Den Haag. De rechters willen van de Libische autoriteiten weten of en wanneer het Noord-Afrikaanse land dat alsnog wil doen.

Vasthouden
De griffie van het ICC heeft berichten ontvangen dat Saif al-Islam in afzondering wordt vastgehouden. De rechters van de Kamer van Vooronderzoek in de Libië-zaak willen met spoed weten of dat waar is. Ook willen zij dat een door het hof benoemde deskundige de zoon van Kaddafi kan onderzoeken om zijn fysieke en mentale staat van gezondheid te bepalen.

Marcel Ceccaldi, de advocaat van de Kaddafi-familie, bevestigde dinsdag aan het ANP dat Saif al-Islam in afzondering wordt vastgehouden. ,,Niemand kan contact met hem opnemen'', aldus de Franse advocaat telefonisch vanuit Parijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen