Nieuws6 dec '11 22:53

Spetterpan de klas uitgestuurd

Auteur: BNR Webredactie

De tijd dat uw kinderen snacks, snoep en chips op school krijgen aangeboden is straks echt voorbij.

Het moet voor leerlingen van het voorgezet onderwijs veel moeilijker worden om overdag aan ongezond eten te komen. Daarom ondertekenen cateraars, leveranciers van automaten en scholen vandaag een handvest waarin ze beloven om veel minder kroketten, snoep, gevulde koeken en chips op de menukaart te zetten.

Minister Schippers van Volksgezondheid ontvangt vanmiddag het eerste exemplaar van het Handvest Gezonder Voedingsaanbod op Scholen.

Liever een patatje dan een appel
Maar de vraag is of dat voldoende is om de trend van het snacken op school tegen te gaan. Want hoewel Johnny Hoes het al in 1974 zong, is het vandaag de dag nog altijd hartstikke actueel: de Nederlandse jeugd eet liever een patatje dan een appel

"In het handvest staan afspraken om samen met scholen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs te werken aan een gezonder aanbod als gaat om voeding en drank op scholen", zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Met het ondertekenen committeren zij zich aan het gezonder maken van die schoolkantine."

Gezonde kantine hard nodig
En dat is hard nodig. Want bijna één op de vijf tienermeisjes kampt met serieus overgewicht. Bij de jongens ligt het percentage op 15 procent. Om dit tegen te gaan, moet er na 2015 in heel Nederland geen ongezonde schoolkantine meer te vinden zijn.

Schijf van vijf
In het handvest staat vastgelegd dat minimaal 75 procent van de produkten moet bestaan uit de schijf van vijf. "Dan moet je denken aan brood, fruit en salades. Maximaal 25 procent mag buiten de schijf van vijf komen. Snoep en snacks dus."

Gerechten moeten hippig
Volgens tv-kok van RTL4 Rene Pluijm is de gezonde schoolkantine wel de kant die we op moeten. Toch is alleen een simpele appel en een broodje kaas op de menukaart niet voldoende, zegt hij. "Je moet die gerechten toch een beetje hippig maken. Je moet ervoor zorgen dat de kinderen het gaaf vinden om dat eten te eten."

Hij geeft een voorbeeld: "De pannekoek is een mooi neutraal basisproduct wat je kunt vullen en bereiden op diverse manieren. Het is hartstikke makkelijk om klaar te maken en volgens mij vinden alle kinderen dat lekker."

Kroket hoeft niet ongezond te zijn
En zelfs voor de frituurpan lijkt nog plek te zijn. "De kroket kennen wij als vieze vette snack uit de snackbar maar als jij een kroket bereidt van mooie ingrediënten en op een goede manier gefrituurd, hoeft dat helemaal niet ongezond te zijn", zegt Pluijm.

Gerelateerde artikelen