Nieuws16 jan '13 22:09

Twijfel over benoeming Dijsselbloem

Auteur: BNR Webredactie

Frankrijk wil meer tijd voor de benoeming van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep. Hij moet eerst zijn visie op de eurozone beter uitleggen, stelt de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici in een interview.

ANP
ANP

Volgens Moscovici heeft Dijsselbloem die visie bij een recent bezoek aan Parijs niet duidelijk weten te maken, zegt hij tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Hoe kunnen we de eurozone in zijn huidige vorm behouden, hoe kunnen we de vooruitzichten voor economische groei verbeteren, hoe kunnen we de bankenunie verder ontwikkelen?'', zegt Moscovici over de vragen die hij beantwoord wil zien. "Als ik in mijn eigen land stem, dan wil ik het programma van de kandidaten kennen.''

Eurogroep
De eurogroep, het samenwerkingsverband van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden, zou maandag in Brussel een besluit willen nemen over de opvolging van de huidige voorzitter Jean-Claude Juncker. Maar Moscovici geeft in het interview aan dat er nog geen benoemingsprocedure is gestart en dat de officiële zoektocht naar de juiste persoon daarom pas in de komende weken kan beginnen. De beslissing kan volgens hem dan in februari worden genomen.

Volgens de Duitse krant probeert Frankrijk met de vertragingstactiek meer toezeggingen los te krijgen van de toekomstige voorzitter van de eurogroep. Daarbij zou het vooral gaan om de Franse wensen ten aanzien van de bankenunie.

Dijsselbloem wordt sinds half december genoemd als kandidaat om Juncker op te volgen. Inmiddels lijkt hij de enig overgebleven kanshebber.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen