Nieuws6 sep '12 09:12

EU onderzoekt dumpen Chinese zonnepanelen

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar het mogelijk dumpen van Chinese zonnepanelen op de Europese markt.

Dat is gebeurd in reactie op een klacht van een groep Europese producenten van zonnepanelen. Volgens deze groep verkopen Chinese bedrijven de producten onder de marktprijs.

"We hebben recent een berekening gemaakt van de kostprijs van zonnepanelen als je alleen de grondstoffen bekijkt. En dat lijkt al hoger te zijn dan waar de Chinezen op dit moment de zonnepanelen voor verkopen. Dus die twijfel lijkt me zeer gegrond", vertelt Maarten Verbruggen van Deltadesh.

Handelsoorlog
Het onderzoek kan uiteindelijk leiden tot een handelsoorlog tussen de EU en China. Het Aziatische land waarschuwde daar in juli al voor. Vorig jaar verkochten Chinese firma's voor 21 miljard euro aan zonnepanelen en aanverwante producten op de Europese markt.

Heffingen
De Verenigde Staten legden de import van zonnepanelen uit China afgelopen voorjaar al heffingen op, nadat daar eveneens een onderzoek uitwees dat de Chinese producten te goedkoop werden aangeboden. Volgens Europese producenten krijgen de Chinese fabrikanten staatssteun.

"In Amerika komt er vanaf november een antidumpheffing op zonnepanelen in verschillende gradaties voor verschillende fabrikanten", zegt Verbruggen.

Kapot
De Europese Commissie zegt ook dat de Europese zonnepanelen-industrie kapot gemaakt is door die dumping. "De grootste fabrikant van zonnecellen is recent failliet gegaan. Die is nu in de aanbieding voor een doorstart, maar dat is vrij groot nieuws in de sector", legt Verbruggen uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen