Nieuws24 jun '13 14:31

EU hikt aan tegen nieuwe overlegronde Turkije

Auteur: ANP Nieuws

Wordt een nieuw hoofdstuk geopend in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Turkije over de toetreding van het land tot de unie? Daar proberen de 27 landen van de Europese Unie deze week een besluit over te nemen.

Duitsland heeft grote bezwaren om verder te gaan met de gesprekken na de recente onrust in het land. Ook Nederland heeft bedenkingen, maar heeft formeel nog geen standpunt ingenomen.

"Aan de ene kant kunnen we niet negeren wat er de afgelopen weken in Turkije is gebeurd'', zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, maandag in Luxemburg voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega's. "Aan de andere kant moeten we ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid in onze langdurige relatie met Turkije.''

Officieel staat Turkije niet op de agenda van de eerste dag van overleg tussen alle ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg, maar in de marges zal er over worden gesproken. Westerwelle zei dan ook dat hij niet verwacht dat er maandag een besluit valt. "We gaan proberen er dinsdag uit te komen'', zei hij. "Maar we hebben nog even de tijd.''

Het was de bedoeling dat woensdag tijdens gepland overleg tussen de EU en Turkije een nieuw hoofdstuk zou worden geopend. In totaal moeten er voordat Turkije kan toetreden, 35 zogenoemde hoofdstukken worden besproken en afgesloten. Op dit moment lopen gesprekken over 13 van deze onderwerpen. De EU en Turkije voeren sinds 2005 overleg over toetreding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen