Nieuws28 dec '12 22:25Aangepast op 28 dec '12 23:12

'Obama blijft bij oude plannen fiscal cliff'

Auteur: Pieter van den Akker

De Amerikaanse president Barack Obama wil vrijdag geen nieuwe voorstellen op tafel leggen om de begrotingscrisis in de VS op te lossen. Hij houdt vast aan zijn eerdere plannen, meldden bronnen rond de besprekingen in het Witte Huis.

Obama wil nog steeds de belastingen op inkomens vanaf 250.000 dollar verhogen en de werkloosheidsuitkeringen verlengen, aldus de ingewijden. Hij zou de leden van het Congres gaan vragen wat ze zullen steunen om de fiscal cliff te voorkomen.

Als er geen tegenvoorstel komt, wil Obama zijn plannen voorleggen in het Congres voor stemming. Hij zou van mening zijn dat de meeste leden van het Congres ermee zullen instemmen.

Bij de bijeenkomst zijn de Democratische en Republikeinse leiders in de Senaat, Harry Reid en Mitch McConnell, en de leiders van de twee partijen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner en Nancy Pelosi. Ook vicepresident Joe Biden en minister van Financiën Timothy Geithner zijn erbij. Het is voor het eerst sinds november dat deze groep bijeenkomt.

Deadline
Zondag komen de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden terug van reces voor overleg. Maandag moet een compromis zijn bereikt, zowel in het Huis als in de Senaat. Anders treden automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen in werking die de economie ernstig kunnen schaden.

'Rating niet verlaagd'
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verwacht niet dat de onderhandelingen zullen leiden tot een afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid. Volgens het bureau was al rekening gehouden met de impasse over de begroting toen de Amerikaanse kredietrating in augustus 2011 werd verlaagd van de hoogste AAA-status naar AA+.

Die afwaardering hing toen samen met de politieke tegenstellingen in Washington waardoor het moeilijker wordt de begrotingsproblemen op te lossen. Die inschatting geldt nog steeds, aldus S&P.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen