Nieuws31 okt '12 09:42

Wiegel kritisch over inkomensafhankelijke zorgpremie

Auteur: Anne-Greet Haars

VVD-prominent Hans Wiegel heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de plannen van de VVD en de PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken.

Hij noemde het een gigantische nivelleringsoperatie. "Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat'', zegt Wiegel in het Radio 1-journaal.

Buiten proportie
Als voorbeeld noemde hij gezinnen met twee werkende ouders die nu ongeveer 2000 euro premie per jaar betalen, maar volgens de nieuwe plannen een rekening krijgen die oploopt tot 10.000 euro per jaar. Dat is volgens Wiegel "buiten elke proportie''.

Ondernemerschap op de tocht
Wiegel was eerder voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Hij denkt dat het ondernemerschap van zorgverzekeraars op de tocht komt te staan door de veranderingen. Het heeft dan minder nut om te concurreren, waardoor de prikkel verdwijnt om goedkoper zorg in te kopen, aldus Wiegel.

Systeem op de schop
Bovendien moet het hele systeem op de schop, omdat veel betalingsverkeer via de staat gaat lopen. "De zorgverzekeraars weten het inkomen van de verzekerde niet'', vat Wiegel het probleem samen. Daarnaast zal de Zorgverzekeringswet moeten worden aangepast, voorziet de VVD'er, omdat daar nu instaat dat iedereen evenveel premie betaalt.

Tijd zat
Wiegel hoopt dat VVD en PvdA nog eens goed over hun voorstel nadenken. Het gaat pas in 2014 in, dus "er is tijd zat om een redelijk voorstel te verzinnen'', stelt hij. Bovendien verwacht hij veel verzet van de oppositie in de Tweede én in de Eerste Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen