Nieuws22 aug '12 15:54Aangepast op 26 aug '12 23:19

CPB: Begrotingstekort in 2013 ruim onder Europese norm

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 2,7 procent, zo blijkt uit de laatste ramingen van het Centraal Planbureau. Dat is ruim onder de Europese norm van 3 procent.

Het is ook 0,2 procentpunt gunstiger dan waar de vijf partijen van de Kunduz-coalitie dit voorjaar met hun akkoord op uit kwamen. Het tekort van 2,7 procent wordt natuurlijk alleen bereikt als niet allerlei pijnlijke maatregelen uit het Kunduz-akkoord worden teruggegedraaid, zoals bijvoorbeeld de veel bekritiseerde forensentax en de langstudeerboete.

Begrotingsbehandeling
Toch denkt politiek verslaggever Hugo Reitsma dat het Kunduz-akkoord grotendeels stand zal houden, omdat er voorlopig nog geen nieuw kabinet is:

"Voor een deel zal het al door de kamer komen, voordat er een nieuwe regering is. Na de verkiezingen volgt naar goede gewoonte nog een ellenlange formatie en in de tussentijd wordt de begroting voor 2013 al behandeld. Zo zal het grootste deel er wel komen, misschien met enige wijzigingen nog."

Bescheiden groei
Volgens het CPB trekt de Nederlandse economie in 2013 aan met een bescheiden groei van 0,75 procent van het bruto binnenlands product, na een krimp van 0,5 procent dit jaar.

Klik hier om de laatste ramingen van het Centraal Planbureau voor de Nederlandse economie te bekijken.

Mixed feelings bij De Jager
Minister Jan Kees de Jager van Financien heeftt een dubbel gevoel bij de ramingen: "De jongste prognose voor het begrotingstekort in 2013 is net iets gunstiger dan bij de vorige raming van het Centraal Planbureau. Dat is positief, want dat geeft consumenten en bedrijven het vertrouwen dat de overheid in staat is het tekort voldoende terug te brengen.

Tegelijkertijd verkeren we nog steeds in onzekere tijden. En bovendien hebben we het nog altijd over een tekort van 17 miljard euro. Ook wij moeten blijven streven naar het op orde brengen van onze overheidsfinanciën en het versterken van de economie, zodat belangrijke voorzieningen zoals zorg, onderwijs en infrastuctuur ook in de toekomst betaalbaar blijven.''

Werkgevers en GroenLinks tevreden
Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert verheugd op de meevallende ramingen: "Dat het begrotingstekort volgend jaar op 2,7 procent uitkomt, is een mooie meevaller voor de schatkist. Het Lenteakkoord heeft zijn werk gedaan.''

Ook lijsttrekker Jolande Sap van GroenLinks is blij met de cijfers: "Goed nieuws van het CPB. Een meevaller voor 2013 van ruim een miljard. De dekking voor het afschaffen van de langstudeerboete is al voor het debat binnen.''

PVV: Nederland niet kapot bezuinigen
Lijsttrekker Geert Wilders van de PVV is niet te spreken over het ingezette beleid en dus ook deze ramingen: "Dat zijn de cijfers inclusief het vreselijke Kunduz-pakket. Het is onverstandig om Nederland kapot te bezuinigen en te buigen voor het Brusselse dictaat van 3 procent in 2013. Onder de 3 procent kan ook in 2015, zodat de lasten volgend jaar al kunnen dalen en de koopkracht wat kan stijgen.''

Waarschuwing VVD
Tweede Kamerlid Mark Harbers van de VVD wil niet al te hard juichen over de cijfers: "Goed dat we onder de 3 procent zijn gebleven, waardoor aanvullende maatregelen bovenop het begrotingsakkoord voor 2013 niet noodzakelijk zijn. Maar we moeten ons realiseren dat dit voorlopige cijfers zijn.

Ook met deze nieuwe cijfers is de uitdaging om begrotingsevenwicht te realiseren en vertrouwen in de economie te herstellen enorm. Nog altijd geven we 17 miljard meer uit dan er binnenkomt.''

PvdA: werkloosheid zorgwekkend
"Uit de CPB-cijfers blijkt dat er ruimte is op de overheidsfinanciën, maar ook dat de werkloosheid zorgwekkend blijft stijgen", zegt PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom.

"Tienduizenden extra mensen verliezen volgend jaar hun baan. De PvdA vraagt zich af waarom we tienduizenden mensen de dupe zouden laten worden van een begrotingsobsessie, nu er meevallers zijn. We stellen daarom voor om, na de langstudeerboete, ook de forensentaks uit het begrotingsakkoord te schrappen. Dat is goed voor de werkgelegenheid en neemt bij gezinnen de onzekerheid weg over de vraag of ze vanaf 1 januari opeens honderden euro's moeten inleveren op woon-werkverkeer.''

D66 optimistisch
Lijsttrekker Alexander Pechtold van D66 klopt zichzelf en de andere Kunduz-partijen uitbundig op de borst voor de gunstige voorspellingen van het CPB: "Dit was onze inzet toen we het vijfpartijenakkoord sloten. Toen het kabinet-Rutte/Verhagen viel, had Nederland een tekort van 4,6 procent."

Export en overheidsbestedingen
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat de Nederlandse economie zich dit jaar gunstiger ontwikkelt dan het CPB in juni raamde. De export en de overheidsbestedingen zijn het eerste halfjaar van 2012 meer gegroeid dan in juni werd voorzien. Wel is er een iets forsere krimp van de particuliere consumptie.

Per saldo resulteert dat in een geringere daling van de omvang van de Nederlandse economie dan eerder geraamd. In 2012 is de inflatie 2,25 procent en neemt de koopkracht af met 2 procent. In 2013 is dat respectievelijk 2 procent inflatie en een afname van de koopkracht met 0,75 procent.

Voorlopige cijfers
Het Centraal Planbureau wijst er wel nadrukkelijk op dat de vandaag vrijgegeven cijfers voorlopig zijn en de komende weken voor Prinsjesdag nog kunnen veranderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen