Nieuws21 aug '12 12:01Aangepast op 21 aug '12 16:57

Wilders schopt sympathisanten tegen schenen

Auteur: Thijs Baas

Joodse organisaties en particulieren in de VS zijn teleurgesteld in Geert Wilders, die een totaalverbod op ritueel slachten heeft opgenomen in het PVV-verkiezingsprogramma.

Dat stuit zijn joodse sympathisanten in de VS tegen de borst, meldt voormalig PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven, terug van een reis langs PVV-sympathisanten in de VS.

En dat is wat hem betreft onbestaanbaar. "Zeker gezien het feit dat staatssecretaris Bleker een convenant heeft gesloten met joodse en islamitische organisaties om te komen tot een oplossing. Het is overbodig, krenkend en schandalig dat meneer Wilders zegt voor joodse belangen in Nederland en daarbuiten op te komen en tegelijkertijd joodse belangen schaadt en daarover zwijgt naar zijn grote vrienden."

Geld kosten
De teleurstelling daarover kan de PVV nog wel eens veel geld kosten van potentiële geldschieters. Om hoeveel geld het tot nu toe gaat is voor Kortenoeven niet echt van belang. "Ik ben erheen gegaan om de politieke legitimiteitskwestie aan de orde te stellen."

"Een politiek leider in Nederland die zegt voor het joodse volk en de joodse staat op te komen steekt met het zelfde gemak Joden hier in Nederland een mes in de rug waar het gaat om rituele verworvenheden die al honderden jaren zijn gelegaliseerd. Je kunt niet met twee monden praten naar dezelfde groep. Dat doet Wilders wel, dat vind ik schandalig."

In plaats van met zijn handen van de joodse gemeenschap af te blijven stuurde Wilders Dion Graus op de joodse gemeenschap af. "En dit stukje vreselijke wetgeving is gewoon weer voorgesteld in het partijprogramma."

Wetsvoorstel
In zijn tijd als PVV-fractielid was Kortenoeven de enige die tegen het wetsvoorstel voor het verbod op ritueel slachten stemde. "Er waren vijf andere leden van de fractie die ook tegen waren, maar volgens mij met meer dan argumenten tot zwijgen zijn gebracht.

Met rancune heeft zijn rondgang langs Amerikaanse PVV-sympathisanten niets te maken. "Ik heb op 3 juli in mijn persverklaring ook gezegd dat we internationaal gaan waarschuwen voor de verkeerde dingen die de PVV en Wilders voorhebben met Nederland en andere delen van de wereld, onder andere met de joodse gemeenschap.

En dat is precies wat Kortenoeven naar eigen zeggen heeft gedaan. "Wij zijn uitgestapt omdat we het niet eens waren met de koers van de PVV. En dat dragen wij uit. We willen waarschuwen dat Wilders twee gezichten heeft naar de joodse gemeenschap, en dat is niet netjes."

Serieus nemen?
“Het lijkt me ingewikkeld om dit als een erg inhoudelijke actie te zien. In 2010 heeft Kortenoeven ingestemd om op de lijst te staan van een partij die het verbod op ritueel slachten toen al in het partijprogramma had staan”, zegt Chris Aalberts, politiek onderzoeker en schrijver van het boek 'Achter de PVV', dinsdagmiddag op BNR.

Maar Han ten Broeke, VVD-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder, heeft wel de neiging om dit beweringen heel serieus te nemen. “Kortenoeven kent die joodse organisaties buitengewoon goed. Het is overigens ook zo dat Kortenoeven afwijkend heeft gestemd als het gaat over het verbod op ritueel slachten en afwijkend denken of stemmen is nogal moedig in die club.”

Joodse organisaties
“Die joodse organisaties zijn eigenlijk een alliantie van aan de ene kant kleine organisaties die tegen de orthodoxe islam zijn en aan de andere kant een establishment aan organisaties die pro-Israël zijn“, vertelt Ruth Oldenziel, Amerikanist, op BNR.

Reactie Wilders
Wilders spreekt van een “smerig anti-PVV-bericht''. “Vreselijk, wat een valse stemmingmakerij op basis van een rancuneuze ex-PVV'er.''

Gerelateerde artikelen