Nieuws25 jun '13 22:18Aangepast op 26 jun '13 08:36

Weer mislukt een ict-project bij de overheid

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw faalt een groot ict-project bij de overheid. De invoering van een omvangrijk automatiseringssysteem bij het ministerie van Veiligheid en Justitie is niet alleen een financieel fiasco, het wordt bovendien nauwelijks gebruikt.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. In 2001 besloot het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er een einde moest komen aan de dikke papieren strafdossiers en dat digitaal werken de toekomst is. En dus werd het project Geïntegreerd Processysteem Strafrecht - afgekort GPS - in het leven geroepen, zo vertelt FD-redacteur Prisco Battes. “Iedereen kent het beeld van die strafrechter en –pleiters die met grote dozen met papieren de rechtbank binnenlopen, daar wilde ze een einde aan maken. Het papieren strafdossier moest worden geautomatiseerd.”

Op de plank
Voor dit project werd 25 miljoen euro begroot, maar het blijkt maar liefst vier keer zo duur uit te vallen. Het project kost ruim 100 miljoen euro. En erger nog: alleen het Openbaar Ministerie maakt er gebruik van voor kleine standaardzaken als winkeldiefstallen.

Verder wil niemand er mee werken, zegt Battes. “Vooral de rechterlijke macht is er niet tevreden over, die wil dat het op een andere manier werkt. Ze zijn er tien jaar mee bezig geweest om het systeem aan alle wensen te laten voldoen van alle partijen: het OM en de rechterlijke macht, maar dit is helemaal vastgelopen.”

Mislukte projecten
Ict-projecten die mislukken bij het ministerie van Veiligheid en Justitie: dat hebben we vaker gehoord. Ze lijken er wel patent op te hebben. Ook de Algemene Rekenkamer ziet het met lede ogen aan, het stelde eerder al een 'ernstige onvolkomenheid' vast in het financieel beheer van het ministerie.

IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter somt enkele mislukte projecten op. “Een systeem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst faalde, we hebben een financieel systeem gehad wat uiteindelijk nooit in gebruik is genomen en een (mislukt red.) planningsysteem om bewakers goed in te roosteren in gevangenissen.

Ezel en een steen
Een ezel stoot zich meestal niet tweemaal aan dezelfde steen, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie is al voor honderden miljoenen het schip in gegaan met ict-projecten.

Dat het nu met de invoering van het digitale strafdossier weer misgaat, wekt bij Brenno de Winter geen verbazing. “De meeste projecten die worden gedaan worden te groot ingestoken, er wordt te veel van verwacht en gaandeweg de rit worden er ook nog vaak veranderingen doorgevoerd. Dan is het eigenlijk niet meer beheersbaar. Dat is een fout die de overheid steeds maakt. De Algemene Rekenkamer heeft daar al jaren geleden onderzoek naar gedaan, maar het lijkt alsof de overheid daar maar niet van wil leren.”

'Zet deskundigen in, niet zelf knutselen'
D66-Kamerlid en voormalig korpschef Magda Berndsen snapt niet dat het nu opnieuw fout gaat. ''Een jaar geleden heb ik al vragen gesteld over GPS, toen was er niks aan de hand, zei men. Ik begrijp niet dat het FD nu dan kan blootleggen dat het niet functioneert.''

Berndsen wil dat er meer deskundigheid wordt ingezet bij ICT-projecten. ''Het gebeurt vaak dat organisaties zelf gaan knutselen. Haal daar nu vanaf het begin een goede deskundige bij. En geef niet meteen iedereen zijn zin, maar zorg dat het eerst een stabiel systeem wordt.'' De minister geeft vandaag een toelichting en de Tweede Kamer moet hem decharge verlenen voor het jaarverlsag. ''Als mijn vragen niet voldoende worden beantwoord, dan moet ik er nog eens goed over nadenken of ik dat voor mijn rekening wil nemen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen