Nieuws13 mrt '13 15:31Aangepast op 13 mrt '13 16:48

Cruijff over Barcelona: een 'demonstratie'

Auteur: Anne-Greet Haars

Johan Cruijff heeft enorm genoten van het spel van Barcelona dinsdagavond in de Champions League. "Dit was een demonstratie zoals het hoort", aldus Cruijff tegenover BNR's verslaggever Thomas Schuurman.

Gisteravond gaf Barcelona een ware voetbalshow weg in eigen huis tegen AC Milan. De Catalanen versloegen de Italiaanse club met 4-0 en schreven daarmee geschiedenis in een kolkend Camp Nou: voor het eerst in de knock out-fase van de Champions League maakte een club in een return een achterstand van 2-0 ongedaan.

"Ze hebben uitstekend gespeeld, met verstand. Vaak vergeet je onder druk het één met het ander", vertelt Cruijff. Vandaag was de legendarische oud-voetballer in Amsterdam voor de tweede seminar van de Johan Cruijff Foundation.

Gaat het minder met Barca?
Over de geluiden dat het wat minder zou gaan met Barcelona, reageert Cruijff: "Over het algemeen komt zo'n geluid van mensen die niet weten waarom het goed gaat en ook niet weten waarom het slecht gaat. Dan krijg je dit soort geluiden. Maar als je de intensiteit ziet gisteren, dan zie je waartoe ze in staat zijn."

Cruijff benadrukt dat het belangrijk is dat het team het met z'n allen doet: "Als er drie of vier niet op 100 procent gaan, dan worden de mogelijkheden en snelheid gelijk minder."

Respect
Ook sprak BNR's Thomas Schuurman met Cruijff over respect in het voetbal. Cruijff benadrukt dat vooral een goede opvoeding hieraan ten grondslag ligt. "Over het algemeen zijn kinderen apen: ze doen na wat ze zien en horen. Het is eerder de opvoeder die gecorrigeerd moet worden. Als je goed langs de velden kijkt, dan zie je dat het gedrag van de ouders heel

Cruijff hoopt dat de KNVB volgende week in het rapport ‘Zonder Respect Geen Voetbal’ vooral duidelijk maakt hoe het publiek zich moet gedragen. Fatsoenlijk gedrag gaat volgens Cruijff samen met de 14 regels die op alle 178 Cruijff-courts hangen.

Gerelateerde artikelen