Nieuws1 apr '12 12:36

Roemer wil snijden in bureaucratie

Auteur: Pieter van den Akker

Er zijn miljarden euro's te bezuinigen door te snijden in bureaucratie in de zorg en het onderwijs. Dat gelooft SP-leider Emile Roemer, die verder vindt dat de marktwerking in de zorg moet worden teruggedraaid.

Dat zei de SP'er zondag in het tv-programma Buitenhof. Daarnaast wilde Roemer kwijt dat Nederland aan minder buitenlandse missies moet meedoen. Verder moet de winstbelasting omhoog en moet de hypotheekrenteaftrek worden aangepast.

10 miljard euro
De voorstellen van Roemer lopen volgens hem op tot een bezuinigingsbedrag van meer dan 10 miljard euro. Hij vindt dat Nederland niet volgend jaar maar in 2015 moet voldoen aan de Europese eis om het begrotingstekort weer onder de 3 procent te hebben.

Volgens Roemer is alleen al op de bureaucratie in de zorg "ver over de 1 miljard'' te besparen. Ook 1 miljard is te verdienen door de marktwerking in de zorg terug te draaien.

Rode stift
Bezuinigen is "an sich" helemaal niet moeilijk, zei Roemer. "Geef me een rode stift en de begroting en ik ga zitten krassen en je haalt zo de miljarden bij elkaar. Maar de vraag is wat slim is. Zeker niet slim is het op dit moment op een veel te kort tijdstip miljarden te gaan halen en daarmee de samenleving overhoop halen, de verzorgingsstaat compleet afbreken en collectieve voorzieningen afbreken zonder ze te verbeteren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen