Nieuws28 mrt '12 11:32

Roemer kijkt met argusogen naar Catshuis

Auteur: Anne-Greet Haars

Roemer wil liever vandaag dan morgen horen wat de plannen van het kabinet zijn voor de bezuinigingen. Hij hoopt op lange termijn plannen, maar vreest voor harde en botte bezuinigingen die hij niet zal steunen.

Gisteravond heeft de SP een motie van wantrouwen tegen minister Schippers ingediend maar de motie kreeg geen meerderheid.  “Een motie van wantrouwen moet je alleen maar indienen bij een doodzonde en naar ons oordeel is dat gisteren gebeurd. Minister Schippers heeft gelogen naar de Kamer, omdat ze de cijfers van de hoge kosten wel wist", vertelt Roemer woensdag op BNR.

Hein Verbruggen zei vanochtend dat de afgelopen edities van de Olympische Spelen geld hebben opgeleverd voor de organiserende landen. Roemer houdt van sport, maar blijft bij zijn standpunt. “De risico’s zijn nu te groot; ik vind het echt ongepast om geld uit te geven terwijl we op andere terreinen moeten bezuinigen”, zegt Roemer.  

Catshuis
Ondertussen gaan de onderhandelingen in het Catshuis rustig door
, maar Rutte laat er weinig over los. Roemer krijgt liever vandaag dan morgen informatie. “Ik heb het liefst zo snel mogelijk duidelijkheid, zodat we er over kunnen debatteren.”

"Het gaat om de grote lijn van de bezuinigingen. Het is een principiële keus of je met een bezuinigingspakket komt voor de korte termijn, of zoals wij dat willen, keuzes voor de lange termijn. Als ze nu met zulke harde en botte bezuinigingen komen die de economie alleen maar laten krimpen, dan hoeft Rutte niet op steun van de SP te rekenen", aldus Roemer.

Begrotingseis
Roemer geeft al langer aan dat Nederland de begrotingseis om volgend jaar geen hoger tekort te hebben dan drie procent van het bbp moet laten varen, maar analisten zijn bang dat de Triple-A status in gevaar komt als we hier van af stappen.

“We moeten elkaar niet bang maken. Het is veel belangrijker dat beleggers vertrouwen krijgen in het langere termijn verhaal. Een verlaging van de Triple-A status is bijvoorbeeld in Frankrijk en in de Verenigde Staten gebeurd en daar vond op korte termijn zelfs een renteverlaging plaats."

Morele crisis
Roemer ziet de financiële crisis niet als het hoofdprobleem in deze onzekere tijden, maar de morele crisis. “De financiële crisis is ontstaan door menselijk falen. De politici hebben de bankenwereld vrij spel gegeven. Mensen hebben in het verleden toch ergens de graaicultuur eigen gemaakt.”

Band met de PvdA
Roemer vond het vertrek van Cohen erg vervelend voor hem. “Zoiets gun je niemand”, aldus de SP-leider. “Maar je moet door en de PvdA gaat door met Samsom. Ik heb goede gesprekken met hem gehad. Zowel bij Cohen als bij Samsom zie ik een duidelijke verbetering van de banden tussen de twee partijen.”

“Het is van belang dat de oppositie goed samen opereert, omdat we de maatregelen niet sociaal en menselijk vinden.”

Klaar om te regeren
Virtueel was Roemer even de minister-president van Nederland, inmiddels gaat de VVD weer aan de leiding en moet hij de overige podiumplaats delen met de PvdA.

Maar volgens Roemer is de SP klaar om te regeren. “Je gaat de politiek in om iets voor elkaar te krijgen. Ik heb nooit zoveel met persoonlijke ambities, maar wel met politieke ambities. Maar ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid.”

"Er zijn binnen de SP genoeg goede mensen die in een kabinet kunnen plaatsnemen. Je moet nooit van tevoren namen gaan noemen, maar Marijnissen is uitgesloten. Hij heeft al aangegeven dat hij het zeker niet zal doen, want zijn gezondheid laat het niet toe. Hij blijft wel achter de schermen altijd belangrijk voor de partij.”

Coalities
Roemer heeft niet de voorkeur om met CDA en VVD te regeren, maar hij sluit het niet uit. “Ik sta open voor alle partijen. Op lokaal en provinciaal niveau hebben we laten zien dat we ook kunnen besturen met CDA en VVD.”

Maar een regering met de PVV gaat Roemer wel te ver. “De kans dat ik met Wilders in een kabinet ga zitten is net zo groot als een fusie tussen Ajax en Feyenoord.”

Afdracht
De SP kent een afdrachtregeling in de partij; een deel van het salaris van de actieve leden binnen de partij wordt gestort in de partijkas. “Door dat we veel geld binnen krijgen, kunnen we veel organiseren. We hebben een grote pot met geld staan, waarmee we bijvoorbeeld een verkiezingscampagne kunnen financiëren.”

Er zijn leden in de SP die tegen de afdrachtregeling zijn, maar Roemer vindt dat het principe van de regeling moet sowieso blijven. “Het partijcongres gaat over de regeling, maar het is één van de pijlers van de partij waarmee we laten zien hoe het anders kan.”

Onderwijs
Het onderwijs is de afgelopen jaren fors achteruit is gegaan, meent Roemer. “De middelbare scholen, ROC’s en Hbo’s hebben alleen maar oog gehad voor fuseren en minder oog voor kwaliteit van het onderwijs."

Ambachtsscholen spelen voor Roemer een grote rol. “Het leren van een vak is de afgelopen jaren echt weggeëbd. Dat komt omdat de ambachten worden ondergewaardeerd. Een leraar op een Hbo-instelling wordt hoger gewaardeerd dan op een VMBO school.”

Geen mediatraining
Roemer meent dat hij geen mediatrainingen krijgt. “Oefening baart kunst. Ik heb er bewust niet voor gekozen. Van te veel spindoctors om je heen wordt je alleen maar onzeker. Blijf jezelf, daar kom je het verste mee.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen