Nieuws21 feb '13 08:55

Laatste strohalm voor Bram Moszkowicz

Auteur: Anne-Greet Haars

Moet Bram Moszkowizc binnenkort verplicht zijn toga aan de wilgen hangen? De Raad van Discipline besloot vorig jaar dat de advocaat zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Vanmiddag dient het hoger beroep in deze zaak.

Wegens het niet naleven van diverse gedragsregels en het verwaarlozen van belangen van cliënten, bepaalde de Raad van Discipline dat Moszkowicz het vak van advocaat niet langer mag uitoefenen.

"Hij heeft zes klachten aan z'n toga hangen", legt BNR's verslaggever Jeroen Stans uit, die de hele dag bij het proces aanwezig is. "De Raad van Discipline had eind oktober geen medelijden met de bekendste advocaat van Nederland. Ze hebben hem uit het ambt gezet, hij gaat nu in hoger beroep en het is echt erop of eronder voor hem."

Jaarstukken
De Amsterdamse Kamer van Koophandel meldde gisteren aan persbureau Novum dat ze nog geen jaarstukken van hem hebben ontvangen, terwijl dat wel een vereiste is. "Dat is wel opmerkelijk, want het werd Moszkowicz zwaar aangerekend dat hij zijn huishoudboekje niet op orde had. Vervolgens ging hij diep door het stof in een interview in het Parool en AD, waarin hij beterschap beloofde. Voor vandaag zou hij z'n jaarrekeningen klaar hebben. Misschien verrast hij ons straks in het gerechtshof en heeft hij alle stukken bij zich. Zo niet, dan heeft hij er een probleem bij."

Aanwezig
Moszkowicz heeft aangekondigd dat hij zijn zaak bij het hof in eigen persoon zal verdedigen. Bij de raad liet hij om principiële redenen verstek gaan. "In oktober bleef hij weg, dat werd hem destijds zwaar aangerekend. Maar hij weet nu dat het menens is en zal aanwezig zijn."

Veel zwaarder
De raad strafte Moszkowicz (52) veel zwaarder dan Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, had gevraagd. Kemper had om een tijdelijke schorsing gevraagd. Behalve deken Kemper hebben ook vijf ex-cliënten klachten tegen Moszkowicz ingediend.

De Raad van Discipline is samengesteld uit louter advocaten. Het hof bestaat uit drie leden van de rechterlijke macht en twee advocaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen